Kinderboerderij moet terug in eigen handen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN WILRIJK

De kinderboerderij is ondertussen compleet verloederd.
Klaas De Scheirder De kinderboerderij is ondertussen compleet verloederd.
Er is een opvallende eensgezindheid tussen meerderheid en oppositie over de voormalige kinderboerderij van Wilrijk. De privatisering door de stad was een ferme vergissing en de boerderij moet opnieuw terug in Wilrijkse handen komen.

"De huidige toestand van de stadsboerderij is dramatisch, daar is iedereen in Wilrijk het over eens", zegt districtsvoorzitter Kristof Bossuyt (N-VA). "Het experiment met die privatisering is duidelijk mislukt. Doordat alle gebouwen en gronden van het district werden overgeheveld naar de stad, heeft Wilrijk het roer niet meer in handen over de stadsboerderij", zo benadrukt Bossuyt.


"In een motie hebben wij destijds gevraagd dat de nieuwe uitbater oog zou blijven hebben voor de educatieve en sociale criteria zodat de boerderij heel toegankelijk zou blijven. Ik denk dan aan rondleidingen voor scholen. Ook het werken met mensen met een handicap of ex-gedetineerden in een re-integratieparcours, zagen wij graag verder gezet. Dat is helaas echter niet gebeurd." Bossuyt zou graag hebben dat het district opnieuw verantwoordelijk wordt voor de boerderij. "Maar dan moet daar wel ook een serieus budget aan vasthangen voor renovatie, onderhoud én personeel.


"Wij willen terug naar een volwaardige kinderboerderij", zegt lijsttrekker Johan Peeters (sp.a). "We willen een masterplan laten goedkeuren om de site te moderniseren en te vergroten. Het moet terug een ontmoetingsplek worden waar scholen naartoe kunnen komen voor een fijne, educatieve dag."


Voor Peeters draagt Ait Daoud "een verpletterende verantwoordelijkheid" in dit verhaal. "Elke bezoeker zag al snel na de privatisering dat het met de voormalige kinderboerderij de slechte weg opging", aldus Peeters. "Van natuurbeleving en -educatie was nauwelijks nog sprake. Steeds meer scholen en bezoekers begonnen af te haken en de schepen reageerde niet. Ook juridisch ging de betrokken schepen volledig de mist in door: in plaats van een minnelijke schikking te treffen met de erfpachthouder, liet ze via de gemeenteraad een éénzijdige verbreking goedkeuren. Het resultaat? Een verloederde kinderboerderij waar al twee zomers geen kinderen naartoe konden gaan." (DILA)