Kerkraad beslist vandaag of kleurrijke designstoelen mogen blijven

De designstoelen in de Sint-Carolus Borromeuskerk
Onbekend De designstoelen in de Sint-Carolus Borromeuskerk
Vandaag beslist de kerkraad of de kleurrijke designstoelen in de Sint-Carolus Borromeuskerk mogen blijven. Eerder gooide pastoor Rik Hoet eigenhandig de kleurrijke exemplaren uit de kerk omdat ze volgens hem vloekten met het barokke interieur en omdat ze de sereniteit van een kerk in het gedrang brengen. De zwarte stoelen mochten wel blijven staan. Wij vroegen aan twee andere pastoors of zij de stoelen wel zouden laten staan in hun kerk.

Pastoor Rudi Mannaerts van de Sint-Andrieskerk houdt van een mooi design maar voor alles is een plaats en tijd. "Ik zou die stoelen zelf niet in mijn kerk zetten omdat ze te veel aandacht opeisen. Je moet onder de aandacht brengen wat noodzakelijk is en dat is het verhaal van Jezus."

In de Sint-Laurentiuskerk (links) en de Sint-Andrieskerk (rechts) staan klassieke stoelen.
In de Sint-Laurentiuskerk (links) en de Sint-Andrieskerk (rechts) staan klassieke stoelen.

Sereniteit

Een kerk is volgens hem vaak al voldoende versierd, zonder dat die versieringen de sereniteit in het gedrang brengen die een kerk moet uitstralen. Conclusie van pastoor Mannaerts: "De stoelen zijn erg mooi, maar zijn niet geschikt voor deze setting."


Diaken Jozef Van Glabbeek van de Sint-Laurentius parochie, vindt dat het op zich wel moet kunnen. Al kon er "veel heisa vermeden worden als er een duidelijke communicatie was geweest."


Ook de stoelen die zijn opgehangen als schommels, gaan hem te ver. De moderne stoelen vindt hij wel mooi. "De barokvloer in de kerk heeft een bepaald patroon en ik moet eerlijk zeggen dat het van bovenaf wel eenmooi beeld geeft."


Zelf zou hij de stoelen niet in zijn kerk plaatsen, "omdat die niet in overeenstemming zijn met een neoclassicistische stijl. Terwijl dat bij barok wel kan." (ADA)