KBC laat villa van 10 miljoen leegplunderen

FAILLIETE DIAMANTAIR DURFT NIET MEER TERUG NAAR PRESTIGIEUZE WOONST

De strooptocht van de plunderaars ging door het hele huis. Ook de traphal moest eraan geloven.
Klaas De Scheirder De strooptocht van de plunderaars ging door het hele huis. Ook de traphal moest eraan geloven.
Een villa van 10 miljoen euro van een failliete diamantair is een paradijs geworden voor krakers en plunderaars. De wijnvoorraad, de beeldhouwwerken in het poolhouse, het marmer en dure sanitair in de vijf badkamers, de airco in het hele huis, de peperdure keukenspullen, de fitnesstoestellen, de kluis: niets is bestand tegen de plunderaars. De ravage is compleet. De bank KBC liet in 2015 beslag leggen op de villa, maar kijkt er sindsdien niet meer naar om.

De Belgisch-Israëlische diamantair Erez Daleyot was tot enkele jaren geleden één van de meest succesvolle zakenmannen in het Antwerpse diamantkwartier. Producent De Beers had een vertrouwensband met de man en leverde hem van haar beste ruwe stenen. Daleyot vestigde zich in 2007 vast in Antwerpen en bouwde een riante villa in de Dennenlaan in Wilrijk, in de schaduw van het Park Den Brandt. Architectenbureau Demunter-Gyselinck tekende voor de uitvoering.

Kostprijs 7,5 miljoen euro + 2,5 miljoen euro voor de luxueuze inrichting met de modernste domotica, airco en beveiliging. Elke deur in huis is inbraakbestendig, uitgerust met zware sloten en geheime code. "Toen ik er eens naar het toilet ging, durfde ik de deur niet dichttrekken uit schrik dat ik een foutieve code zou intikken", vertelt een bezoeker.

Wanneer de diamantair of zijn vrouw en twee dochters thuis waren, stond de bewaking op scherp. Privébewakers aan de poort en een bewaker in de controlekamer achteraan het domein. Hij stond via een ondergrondse gang rechtstreeks in verbinding met de villa. Een tweede ondergrondse gang ging van de villa naar het poolhouse, annex fitnessruimte.

Van die pracht en praal van toen schiet vandaag niets meer over. De firma's van diamantair Daleyot gingen in 2015 failliet en lieten een schuldenput van 208 miljoen euro achter. De KBC alleen al heeft 60 miljoen te goed van een lening die Daleyot nooit terugbetaalde. Na het faillissement vluchtte Daleyot naar Zuid-Afrika.

De woonkamer werd overhoop gehaald. Alle dure apparaten zoals flatscreens en ingebouwde boxen werden uitgebroken.
Klaas De Scheirder De woonkamer werd overhoop gehaald. Alle dure apparaten zoals flatscreens en ingebouwde boxen werden uitgebroken.

Picasso's

De bank KBC legde beslag op de villa en op enkele Picasso's die in de villa hingen. Die hadden een waarde van 7,5 miljoen euro. Daarna gebeurde er niets meer. Tot plunderaars enkele weken geleden de villa ontdekten. De strooptocht kon beginnen. Eerst werden alle airco's losgevezen en alle elektrische apparatuur, zoals flatscreens, ingebouwde boxen en muziekketens op elke verdieping uitgebroken. Zelfs de design-stopcontacten werden vakkundig uit de muur gevezen. Dan was het de beurt aan de badkamers waar de wastafels en het kraanwerk werd gesloopt. Alleen zware badkuipen staan er nog.


De keuken is ondertussen ook leeggehaald. Alleen de zwaarste stukken zoals twee gasfornuizen en de twee dubbele koelkasten, typisch voor een joodse keuken waar melk en vleesproducten gescheiden worden bewaard, staan nog in huis. De honderden flessen wijn zijn uiteraard ook weg.

Ook de keuken is zo goed als leeggehaald.
Klaas De Scheirder Ook de keuken is zo goed als leeggehaald.

Hangsloten

Een vertrouweling van de diamantair sluit geregeld de poorten opnieuw af met zware hangsloten. De politie patrouilleert er maar toch blijven de plunderaars terugkomen. "Nu zijn ze aan de fitnessruimte en het poolhouse begonnen. Toen ik gisteren aankwam, stonden enkele fitnesstoestellen klaar om opgehaald te worden", vertelt een kennis van de diamantair. "Ik begrijp niet dat de KBC de zaak op zijn beloop laat. Straks is dit een ruïne die geen stuiver meer opbrengt. Vorig jaar is een makelaar langsgeweest. Hij schat dat de villa en de grote, omheinde tuin nog hooguit 2 miljoen waard is. En toen moesten de plunderaars nog aan hun strooptocht beginnen."


Erez Daleyot verdrijft tegenwoordig zijn tijd met pendelen tussen Israël en Zuid-Afrika. Overal wordt hij door gewezen zakenpartners en/of belastingsdiensten achter de veren gezeten. Vorige zomer zat hij korte tijd in de cel in het Zuid-Afrikaanse Bedfordview.

De wijnkelder werd leeggehaald.
Klaas De Scheirder De wijnkelder werd leeggehaald.

Panama Papers

Daleyot kwam ook in opspraak in de gelekte Panama Papers. De man liet het geld rollen en nodigde zijn bankiers uit op de luchthaven van Genève voor een luchtdoop met zijn net aangekocht privé-jet van 41,5 miljoen euro.


Daleyot durft niet meer naar België komen omdat hij hier vervolgd wordt voor oplichting en frauduleus faillissement. Zijn gewezen zakenpartner Lazare Kaplan zegt dat hij voor minstens 135 miljoen dollar is opgelicht. De man beweert ook dat Erez Daleyot de bankiers van de Antwerp Diamond Bank zou hebben omgekocht voor 20 miljoen dollar. Moederbedrijf KBC probeerde de Diamantbank te verkopen maar dat mislukte. Uiteindelijk werden de activiteiten van de Diamantbank opgeslorpt door KBC. Zo kwam ook het dossier van de failliet diamantair Daleyot bij KBC terecht.

De villa in de Dennenlaan in Wilrijk.
Klaas De Scheirder De villa in de Dennenlaan in Wilrijk.
De kluis werd opengebroken.
Klaas De Scheirder De kluis werd opengebroken.
Diamantair Erez Daleyot.
Patrick Lefelon Diamantair Erez Daleyot.