Kanvar wordt nieuw lief Kai-Mook

MING-JUNG BLIJFT IN ZOO EN KRIJGT ANDERE KAMERAAD

Kanvar voor zijn groene verhuiscontainer in de Zoo.
Foto Dieter Lizen Kanvar voor zijn groene verhuiscontainer in de Zoo.
De Aziatische olifantenstier Kanvar is gisteren vanuit de Zoo van Antwerpen overgebracht naar dierenpark Planckendael. Goed nieuws voor Kai-Mook die, nog maar pas zwanger van kweekman Chang, al kan uitkijken naar een nieuwe romance. Antwerpen wacht intussen op de komst van de vijfjarige Assam uit het Duitse Hamburg.

Olifant Kanvar (8) uit de Zoo van Antwerpen woont voortaan bij Kai-Mook in Planckendael. Er leven dan wel vier vrouwtjes in Planckendael, de verzorgers en het kweekprogramma zien in Kanvar vooral een geschikt nieuw lief voor de achtjarige Kai-Mook. Zijn puberteit in de dierentuin van de Scheldestad is achter de rug en hij is klaar om de nieuwe kweekman van de olifantenfamilie van Planckendael te worden. Huisgenoot Ming-Jung in de Zoo blijft niet alleen achter, hij krijgt het gezelschap van puberolifant Assam uit Hamburg.


De 6 ton zware Chang bleek met drie zwangere vrouwtjes in Planckendael zijn gewicht in goud waard voor het kweekprogramma. Missie volbracht, hij mag in het najaar naar Kopenhagen. Maar eerst moet hij Kanvar leren hoe hij de vrouwtjes het best om zijn lange slurf windt. Niet eenvoudig, want de nog achtjarige Kanvar durfde in de Zoo wel eens puberstreken vertonen.

Heel jaar getraind

Niet zo gisteren, want op de grote verhuisdag gedroeg Kanvar zich voorbeeldig. "We wilden hem niet verdoven of stresseren. Kanvar is soms een beetje angstig, daarom hebben we een heel jaar getraind met hem. Aangemoedigd door onze stem en een sappige appel, durfde hij probleemloos zelf in de verhuiscontainer te stappen", zegt olifantenverzorgster Annelies Hillewaere, die de verhuis mee voorbereidde. "Het is helemaal volgens plan verlopen. We zijn heel trots op hem en we gaan hem zeker missen. Ze gaan hem in het begin nog apart houden om hem te laten wennen aan zijn nieuwe verblijf en de geur van de vrouwtjes. Maar vrijdag (vandaag, red.) wordt hij al aan het publiek getoond in Muizen."


Kanvar arriveerde in juni 2013 in de Zoo in Antwerpen vanuit het Spaanse Estepona. Vier jaar was hij toen, te oud om bij zijn moeder te blijven, te jong om zelf een gezin te stichten. In het puberhuis van Zoo Antwerpen mocht hij een paar jaar stoeien en sparren met de andere puber, de anderhalf jaar oudere Ming-Jung. Kanvar werd ook getraind om hem klaar te maken voor zijn belangrijke kweektaak. Assam, geboren op 13 april 2012, komt uit Hamburg en neemt de plaats van Kanvar in de Zoo in. Het is zijn beurt om te puberen en leren in de Egyptische Tempel.