Juf Magalie van De Blokkendoos buiten vervolging gesteld

BELGA
Juf Magalie Alpaerts (25) is gisteren na 2,5 jaar ook in beroep buiten vervolging gesteld voor de verkrachting en aanranding van enkele kleuters in De Blokkendoos op het Kiel. "Ik ben heel blij. Naar deze dag heb ik lang uitgekeken", zegt Magalie.

De bom in kleuterschool De Blokkendoos barstte in juni 2013, enkele weken voor het einde van het schooljaar. Enkele ouders hadden een klacht ingediend wegens seksueel misbruik. Tijdens dat weekend verspreidde het verhaal over seksueel misbruik zich verder onder de ouders en in de wijk Kiel. Maandag ontplofte de situatie aan de schoolpoorten. Ouders verzamelden er in grote getale, ze brulden en schreeuwden naar mensen van de school, naar de aanwezige politie en naar de televisiecamera's.

Trillen op de benen

De Blokkendoos ging een week voor het einde van het schooljaar toe. Juf Magalie werd geviseerd. Er werd een onderzoek gevoerd, maar dat leverde geen bezwaren tegen Magalie op. De ouders bleven volharden. Na een buitenvervolgingstelling door de raadkamer stapten ze naar de kamer van inbeschuldigingstelling. Gisteren viel het verdict: opnieuw een buitenvervolgingstelling.


"Ik sta te trillen op mijn benen, maar nu omdat het positief is", reageert Magalie. "Het is erg zwaar geweest. Naar deze dag heb ik lang uitgekeken en ik ben blij dat die er eindelijk is. Dat 2016 mijn jaar mag worden, zonder tegenslagen. Ik kan begrijpen dat als er iets met je kind gebeurt, dat je dan verdergaat, maar op een bepaald moment moet je wel stoppen." Magalie twijfelt of ze ooit nog voor de klas zal staan.


Ze had een klacht ingediend tegen de ouders wegens lasterlijke aangifte. "We zullen bekijken of we doorzetten, maar misschien trekken we hier een streep", zegt advocate Annick Hagemans.


Meester Abderrahim Lahlali onderzoekt of er cassatieberoep wordt aangetekend. "Wat Magalie op Koppen heeft gezegd, is belangrijk. Er is echt wel sprake van misbruik. Mijn cliënten en de kinderen zijn geen fantasten, ze hebben niet gelogen." (KAV)