Jihadexpert beticht van vervalsing

PROCUREUR VERVOLGT OOK ADVOCAAT VAN TERREURVERDACHTE

Jihadexepert Montasser AlDe'emeh.
Photo News Jihadexepert Montasser AlDe'emeh.
De zelfverklaarde jihadexpert Montasser AlDe'emeh staat vanmorgen voor de rechtbank wegens schriftvervalsing. Hij wordt verdacht van het vervalsen van een bewijsstuk in een terreuronderzoek. Ook advocaat Nabil Riffi staat mee terecht omdat hij het vervalste stuk heeft gebruikt. "Dit is nooit eerder vertoond", zeggen verontruste advocaten.

De twee mannen worden vervolgd wegens valsheid in geschrifte en het gebruik van vervalste documenten. Alles draait rond een omstreden attest dat jihadexpert Montasser Alde'emeh eind vorig jaar uitschreef voor Jawad Ouchan. Deze Antwerpse buschauffeur van De Lijn was na zijn uren kopstuk van de radicale beweging Way of Life. Hij werd gearresteerd toen hij eind november 2015 aanstalten maakte om naar Syrië te vertrekken.


A dvocaat Nabil Riffi, die eerder ook al Shariah4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem bijstond, nam de verdediging op van buschauffeur Jawad Ouchan.


De broer van Jawad, Khalid Ouchan, was net op dat moment aangesteld tot imam van de Al Buraqmoskee in Mechelen was geworden. Khalid contacteerde jihadexpert Montasser AlDe'emeh. Die schreef een attest uit dat de opgepakte Jawad Ouchan al meer dan een jaar een cursus deradicalisering bij hem had gevolgd. Dat attest moest de raadkamer overtuigen om Jawad vrij te laten uit de gevangenis.


Het bedrog kwam echter uit omdat de politie de telefoon van Montasser afluisterde in een ander gerechtelijk onderzoek. Zo kwam aan het licht dat Montasser zelfs niet wist hoe de aangehouden Jawad Ouchan eruitzag. De twee hadden mekaar nog nooit ontmoet.

Advocaat Nabil Riffi.
BELGA Advocaat Nabil Riffi.

"Te goeder trouw"

Bij de advocaten is er grote onrust over de vervolging van hun confrater Nabil Riffi. Een advocaat heeft niet de plicht om bewijsstukken of documenten te onderzoeken.


Strafpleiter John Maes, lid van de Orde van Vlaamse Balies: "Een advocaat handelt te goeder trouw. Hij mag er vanuit gaan dat documenten die zijn cliënt aanbrengt, écht zijn. Bijvoorbeeld een opgepakte cliënt vraagt om vrijgelaten te worden omdat hij een werkaanbieding heeft. Ik hoef die werkgever niet te bellen om dat te controleren. Dat is het werk voor de politie, niet voor een advocaat. Als ik toch twijfel, vraag ik uitzonderlijk per brief meer uitleg aan mijn cliënt. Dat kan enkel in uitzonderlijke gevallen als de vervalsing er dubbel en dik opligt. Ik ben bijzonder benieuwd waarom confrater Riffi in deze zaak mee verdacht wordt. Dat is zeer uitzonderlijk."


Nabil Riffi is sinds kort terug aan het werk als advocaat. Jihadexpert Montasser AlDe'emeh is na zijn arrestatie veel krediet verloren. Zijn vzw "De Weg naar" in Molenbeek waar hij deradicaliseringscursussen gaf, is opgedoekt. In een interview onthulde hij begin dit jaar dat hij geruime tijd als spion voor de Staatsveiligheid heeft gewerkt. Veel moslims namen hem dat niet in dank af. Ook de politieke wereld die aanvankelijk wel naar zijn verhaal wilde luisteren, keerde hem de rug toe.