Jan Penris (VB) na het ‘trut’-incident: gedaan met nationale politiek én naar afkickcentrum

Jan Penris vecht al zo’n tien jaar tegen de drankduivel.
BELGA Jan Penris vecht al zo’n tien jaar tegen de drankduivel.
‘Trut’: met die belediging aan het adres van liberale politica Carina Van Cauter trok Jan Penris (Vlaams Belang) donderdag een streep onder zijn carrière in de nationale politiek. Binnenkort laat hij zich in een instelling behandelen voor zijn ontspoorde drankzucht. “En daarna ga ik kerkelijk recht studeren bij Rik Torfs”, kondigt hij boetedoenend aan. We spraken hem. 

“Hoog opgeleid (jurist), intelligent, verbaal sterk: Jan Penris (55) is altijd een politiek talent geweest”, zegt Filip Dewinter (VB). “Maar door zijn verslaving functioneerde hij niet meer zoals dat hoort. Hij is ziek en daar moet aan worden gewerkt. We laten hem niet vallen: hij blijft gemeenteraadslid én voorzitter van de Vlaams Belang koepel Antwerpen. We zijn boezemvrienden.”

“Ik heb Filip Dewinter beloofd om braaf te blijven in de gemeenteraad”, beklemtoont Penris. “Ik heb Carina Van Cauter tweemaal ‘trut’ genoemd (in een debat over Syrië, red.). Vanuit de buik. Ik had dat niet mogen doen en heb me ook verontschuldigd in de Kamer.” In januari moest Penris van Bart De Wever (N-VA) zijn eed als gemeenteraadslid opnieuw afleggen omdat hij hem in het Latijn had afgelegd.

Ik ga na mijn behandeling kerkelijk recht studeren

Jan Penris

De Merksemnaar zetelde vanaf 1995 onafgebroken in een parlement: eerst twintig jaar lang het Vlaams, nadien het federale. Sowieso zou hij uit het Brusselse halfrond zijn verdwenen. Penris is in mei lijstduwer bij de opvolgers voor het Vlaams Parlement. Alleen, je wil natuurlijk op een mooiere manier je slotakkoord beleven. “Ik vergelijk me soms met de Franse maarschalk Michel Ney, ten tijde van Napoleon. Die ging vaak onbesuisd te werk.”

Huwelijk kapot

Penris, vader van vijf kinderen, slaat mea culpa: “Die verslaving is al tien jaar bezig. Ze heeft me mijn huwelijk gekost. Ik maak er geen geheim van: ik sta op, trek naar mijn dokwerkerscafé en begin de dag met vier of vijf jenevers.”

Penris onderging al behandelingen, maar de medicatie hielp niet. “Ik ga niet verklappen waar ik me laat opnemen. Wellicht wordt het ergens in Nederland. Ik heb het besproken met mijn ex, die arts is. En hopelijk genees ik dan. Want ik heb plannen. Ik wil kerkelijk recht studeren. In Leuven, bij Rik Torfs. Gelovig ben ik helemaal niet, maar als jurist wil ik me daarin verdiepen. Een mooie, intellectuele uitdaging.”

Draaikolk

Filip Dewinter zit er mee in dat zijn goede vriend er zo aan toe is. “Het enige goede aan wat donderdag is gebeurd, is dat we eindelijk actie ondernemen. Een drankverslaving isoleert je, zuigt je mee naar beneden in een draaikolk waar je niet meer uit geraakt. Naast zijn functies in Antwerpen handhaven we hem als lijstduwer van de opvolgers voor het Vlaams Parlement in mei.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Andy Verachtert

    "Trut" is een zacht scheldwoord en het betekent " bekrompen". Het is geen rel waard en al zeker niet in de harde wereld van de politiek. Waarom zou er dan zo een overdreven reactie op zijn ?

  • Erwin Fiers

    Ach weer mediastunt tot en met.Na de zwarte zondag in 1991 heeft Karel Dillen Wilfried Martens lik op stuk gegeven.En die is niet afgetreden.Er zullen weer nieuwe regels doorgevoerd zijn de afgelopen jaren.Ik heb Penris in het echt ontmoet.Hij komt op voor de belangen van de Vlamingen.Guy Verhofstadt zat ooit te slapen van zattigheid in Europees zeteltje.Die kon niks meer zeggen.Maar Penris zegt wel de waarheid.Spijtig voorval.Hij heeft zich wel geexcuseerd.

  • Jan Halsberghe

    Zoals in de Monopoly: terug naar af of de gevangenis. Zijn optredens in het parlement of de districtsraad van Deurne zijn niet om over naar huis te schrijven. Ondertussen wel de poen van het parlement oprapen. Is dat niet iets waar het Vlaamsche Belang tegen is ?????????