Exclusief voor abonnees

Jan Jambon (N-VA): “Ik ben een kuitenbijter, maar ik zoek altijd naar oplossingen”

Antwerpse lijsttrekker voor de Kamer wil graag premier worden

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Premier op zijn 59ste: Brasschaats burgemeester Jan Jambon (N-VA) gaat voor de kroon op zijn carrière. Liefst van een nieuwe centrumrechtse regering, ondanks de peilingen. Moet N-VA met de PS praten, dan zal het over confederalisme gaan. “Vlaamse onafhankelijkheid ligt nu niet op tafel, maar ik heb geen glazen bol om tien jaar vooruit te kijken.”
Jan Jambon over de klimaatspijbelaars: “Was ik nog jong, ik had misschien zelf meegelopen. Maar het is op school dat jongeren hun toekomst kunnen verzekeren.”
Photonews Jan Jambon over de klimaatspijbelaars: “Was ik nog jong, ik had misschien zelf meegelopen. Maar het is op school dat jongeren hun toekomst kunnen verzekeren.”

Net voor het interview neemt Jan Jambon even Felix, een van zijn drie kleinzonen, mee de studio in. Hij zal opa een uur moeten missen, maar wordt getroost met een koffiekoek.

Heeft het ministerschap u veranderd?

“De ervaring en ontmoetingen hebben me verrijkt. Karakterieel ben ik nog dezelfde. Ik ben een kuitenbijter. Ik zoek naar oplossingen en die wil ik ook doorvoeren. Toen we in december door het Marrakech-pact uit de regering stapten, had ik gemengde gevoelens. Politiek was het de juiste beslissing. We konden dat pact niet ondertekenen en dan campagne voeren met tegengestelde standpunten. Anderzijds waren er projecten die hun einde naderden. Zoals de vingerafdrukken op de identiteitskaart en de automatisering van de lokale politie. Daar nam ik met spijt afscheid van.”

Straks is dat pact er nog altijd als u deelneemt aan de federale regering.

“Ja. Daarom vinden we dat er meer soevereiniteit aan de afzonderlijke staten in Europa moet worden gegeven. Dat zal de insteek zijn bij regeringsonderhandelingen.”

Wat vindt u uw belangrijkste prestatie?

“Dat we de veiligheidsarchitectuur in het land opnieuw ‘body’ hebben gegeven, na tientallen jaren van besparingen. We hebben die handicap voor politie, leger, staatsveiligheid en justitie kunnen ombuigen. Het werk is niet af. Het moet worden voortgezet.”

Wat ons ook bij de ‘War On Drugs’ brengt. Een moeilijk verhaal in Antwerpen. Coalitiepartner sp.a wil een forse bijsturing.

Je hebt 22% van dit artikel gelezen
49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Glen Van Bruyssel

  Een mislukte kuisvrouw is Jambon na al die beloofde mislukte opkuisbeurten in Brussel.

 • guido Bervoets

  Jambon zegt dat hij en zijn partij niet kunnen leven met het VN-migratiepact. Daarmee zetten ze zich af tegen de 190 van de 196 wereldlanden van de Verenigde Naties en scharen ze zich achter Trump en zijn muur, Australië met zijn eilanden waar vluchtelingen in onhygiënische omstandigheden moeten overleven en achter extreemrechtse Oostbloklanden die hun grenzen willen afsluiten. Wat zij er niet bij zeggen is dat zij daar nooit zullen in slagen binnen de EU en de Conventie van Genève.

 • Ronny Ooijen

  karel vandamme, ik denk dat het er vanaf hangt hoe snel u kan lopen.

 • Diane Bernaerts

  "Toen we in december door het Marrakech-pact uit de regering stapten": tiens, dat terwijl Francken altijd zegt: "toen we uit de regering geduwd zijn"! ;)

 • karel vandamme

  Mevrouw Van Bogaert, Ik mag u alles verwijten en mijn mening doordrijven, jij als kuitenbijter zou mij blijven volgen???