Jacht op patserbakken kan beginnen: zo goed als voltallige gemeenteraad keurt nieuw reglement goed

Een Mercedes rijdt door de straten van Borgerhout.
Foto Klaas De Scheirder Een Mercedes rijdt door de straten van Borgerhout.
Vanaf 6 mei zal de Antwerpse politie de auto’s van roekeloze chauffeurs in beslag kunnen nemen. De gemeenteraad heeft vanavond het nieuwe reglement goedgekeurd. Enkel oppositiepartij PVDA onthield zich. Het gerecht zal vanaf woensdag voor zo’n inbeslagname niet meer moeten tussenkomen.

Met de goedkeuring van meerderheid en oppositie - behalve PVDA - opent het Antwerps stadsbestuur vanaf 6 mei de jacht op de patserbakken. In heel wat Antwerpse wijken als Borgerhout, het Kiel en Antwerpen-Noord regent het al jaren klachten over jongeren die met zware BMW’s en Mercedessen door de wijken racen. Ook de anarchistische trouwstoeten zijn een doorn in het oog van heel wat bewoners.

Dit kan écht een winner worden. Heel wat andere steden en gemeenten hebben ons al gecontacteerd en zijn nieuwsgierig naar de manier waarop we het reglement hebben opgesteld

Bart De Wever

Dankzij het nieuwe reglement zal de politie na vaststelling van een overtreding een auto onmiddellijk in beslag kunnen nemen. Tot nu toe kon dat enkel in Mechelen. “Als je je wagen gebruikt om bijvoorbeeld 100 km/u

te rijden in zone 30, of echt roekeloos rijgedrag vertoont, dan zien we dat voertuig als een wapen en pakken we het gewoon af”, zei burgemeester Bart De Wever (N-VA) eerder in deze krant. “De politieman vraagt de burgemeester om toelating voor die inbeslagname. Hij hoeft dus niet meer via het gerecht te gaan.”

Cowboys

Ook vanavond vond De Wever zonder moeite genoeg steun voor het nieuwe reglement. Enkel PVDA zag geen heil in het nieuwe reglement. Mie Branders: “Cowboys moeten uit het verkeer, maar er staan volgens ons al voldoende wetten in het wetboek. Antwerpen heeft veel fietsteams, anonieme wagens, een pak extra camera’s. Dat moet volstaan.”

Burgemeester De Wever: “Met dit reglement zullen we een beter lik-op-stukbeleid kunnen voeren. De procedures zijn goed uitgewerkt, samen met de politie. Dit kan écht een winner worden. Heel wat andere steden en gemeenten hebben ons al gecontacteerd en zijn nieuwsgierig naar de manier waarop we het reglement hebben opgesteld.”

Patsergedrag

Het onderscheid tussen wie zijn auto wel verliest en wie niet, wordt gemaakt door de verkeerspolitie. “Die zijn daarvoor goed geplaatst”, volgens De Wever. “We hebben een welbepaald beeld van chauffeurs voor ogen, mensen die zich nergens iets van aantrekken. Dat ‘patsergedrag’ is bekend: snelle, vaak gehuurde wagens, dure merken. En die kan je echt wel treffen: want ook een huurwagen of een wagen met buitenlandse nummerplaat kan je in beslag nemen.”

De inbeslagname geldt voor minimaal 14 dagen, maar kan verlengd worden tot maximaal zes maanden. Volgens het reglement draait de chauffeur op voor de kosten: 250 euro takelkosten en 25 euro per dag voor het stallen van de auto bij de takeldienst.

Het nieuwe reglement is vanaf maandag 6 mei van kracht.

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA).
Photo News Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA).87 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bert Willems

  Vandaag kan men voor alles een boete krijgen: overdreven snelheid, alcohol in het verkeer, … Maar een boete voor geluidsoverlast van verkeer bestaat nog niet. De voertuigen mogen onbeperkt veel lawaai maken !

 • Ian Vandenbossche

  Ook het inkomen van patsers checken. Als ze stempelgeld krijgen of ocmw steun dan is het quasi onmogelijk om een patserwagen te huren of te kopen. Nakijken hoe ze aan zoveel geld komen.

 • frank wijckmans

  ben is benieuwd of de wet nog telt achter de verkiezingen

 • freddy tormans

  ze mogen doen wat ze willen,uw auto is een vervuiler, en als ge 350€ betaald is hij nog properder dan een fiets

 • Frits Vandenberge

  Zeer mooi dat de volledige gemeenteraad (bestuur EN oppositie) dit UNANIEM goedgekeurd hebben. PVDA stemde zelfs niet tegen maar onthield zich. Antwerpen volgt hierbij het voorbeeld van Mechelen dat al langer auto's in beslag neemt, zelfs bij positieve test op alcohol of drugs. In het buitenland gaan de auto's zelfs de schrootpers in (Groot-Brittannië o.a.).