Investering van 400 miljoen euro in Antwerpse haven

MOL Chemical Tankers en SEA-Invest gaan 300 à 400 miljoen euro investeren in de Antwerpse haven. De investering - goed voor 100 jobs - is een opsteker voor de haven die nog steeds op zoek is naar een grote investeerder voor de voormalige Opel-site.

De Japanse groep MOL Chemical Tankers en havengroep SEA-Invest gaan op een site van 45 hectare aan het Delwaidedok in de Antwerpse haven een tankterminal voor vloeibare chemicaliën bouwen. De investering bedraagt 300 à 400 miljoen euro en moet 100 directe jobs opleveren.


De investering is goed nieuws voor de haven, maar het is nog altijd niet de grote investeerder die ze zoekt voor de voormalige Opel-site. Begin november 2017 begon het Havenbedrijf een open oproep voor mogelijke investeerders op het 88 hectare grote gebied nabij het Churchilldok. Bij voorkeur moesten de projectvoorstellen uit de maak- en procesindustrie komen en passen in de transitie naar een circulaire economie. De dossiers moesten eind augustus binnen zijn, maar het Havenbedrijf besliste om de marktbevraging met zes maanden te verlengen met een optie voor een bijkomende zes maanden. "Er lopen interessante contacten, de verlenging geeft de internationale investeerders meer tijd om hun dossiers te verfijnen", motiveert het havenbestuur de beslissing.


Eind 2010 sloot de Opelfabriek. Na een juridische strijd met General Motors werd het Havenbedrijf in 2014 opnieuw eigenaar van het grote terrein. Sinds dan loopt de zoektocht naar een geschikte investeerder.


Het is al de derde marktbevraging voor de site. Begin 2015 werd een eerste ronde zonder resultaat afgesloten. In april 2016 startte het Havenbedrijf een tweede poging, specifiek voor projecten uit de circulaire economie. Het Saoedische recyclagebedrijf ERS leek toen op weg om het project in de wacht te slepen, maar kon niet op tijd aan de gestelde voorwaarden voldoen. In juni van dit jaar besloot materialengroep Umicore nog om een nieuwe megafabriek voor batterijen niet in Antwerpen maar in Polen te gaan bouwen. (BJS)