Internetpedofiel veroordeeld tot 7 jaar

rv
De rechtbank in Antwerpen heeft Joachim P. (28) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar. De twintiger benaderde minderjarige jongens via valse Facebookprofielen en deed hen seksuele voorstellen. Ook na zijn veroordeling in juni 2015 bleef hij nieuwe slachtoffers maken. "Dat is enorm frustrerend", reageert een slachtoffer anoniem. "Hij heeft veel levens kapotgemaakt."

De internetpedofiel benaderde tussen 2010 en 2012 een 30-tal minderjarige jongens met vier valse Facebookprofielen. P. stelde zich altijd voor als een tienermeisje en voerde seksueel getinte gesprekken. Hij overhaalde slachtoffers om naaktfoto's en masturbatievideo's te sturen. Eind 2011 volgden de eerste klachten van ouders die dergelijke gesprekken of beelden bij hun zonen hadden gevonden. Het onderzoek leidde snel naar Joachim P., die toen in Edegem woonde. De twintiger bekende en haalde aan dat hij in zijn eigen jeugd was misbruikt.


In juni 2015 veroordeelde de rechtbank in Antwerpen hem tot 5 jaar cel, maar van P. géén spoor.

Krantenartikel

Meer dan één jaar later, in september 2016, had een lezeres van de krant P. gelinkt aan een krantenartikel over dat proces. Op dat moment werkte de internetpedofiel met jongeren bij Theaterlab in Turnhout. Hij werd er meteen opgepakt.


"De beklaagde gebruikte een andere meisjesnaam, maar de feiten zijn dezelfde", zei de aanklager. "Altijd jongens en meestal uit zijn omgeving die hij benaderde. Dat maakte de schok voor de slachtoffers alleen maar groter, toen alles uitkwam."


De rechtbank vond de feiten bewezen. Vooral omdat hij wist dat hij veroordeeld was. "Hij zocht geen hulp. Integendeel: hij pleegde gelijkaardige feiten en maakte zo nieuwe slachtoffers."


Joachim P. kreeg een straf van 7 jaar, 6.000 euro boete en een terbeschikkingstelling aan de strafuitvoeringsrechtbank van 10 jaar. (KAV)