Internetfraudeurs riskeren tot 37 maanden

ZAAK ROND PHISHING IS PRIMEUR VOOR ANTWERPSE RECHTBANK

Een Afrikaanse bende heeft vier mensen opgelicht via phishing. Dat is een soort internetfraude waarbij de daders vissen naar vertrouwelijke bankgegevens van hun slachtoffers. Voor de rechtbank in Antwerpen was deze phishingzaak een primeur. De aanklager heeft gevangenisstraffen tot 37 maanden geëist.

Liesbeth T. uit Boom kreeg op 21 augustus 2012 een mailtje van haar bank ING, om een aantal persoongegevens door te geven. De mail leek echt en het slachtoffer deed wat er gevraagd was. Een dag later werd ze gebeld door een 'medewerkster' van ING. Er waren problemen met internetbankieren en de medewerkster moest een aantal zaken checken. Via haar bankkaart en kaartlezer gaf het slachtoffer codes door. Omdat de vrouw géén codes van haar kaart had doorgegeven, dacht ze dat alles in orde was. Toch belde ze meteen naar haar eigen bank. De phishingbende had al toegeslagen: 22.000 euro was voor haar spaarrekening overgeschreven naar haar zichtrekening. 16.950 euro stond al op de rekeningen van Justice F. (30) en Margaret A. (42) en in Amsterdam werd al cash afgehaald. Een overschrijving van 9.100 euro kon verhinderd worden.

Opgepakt in bank

Margaret A. bood zich op 23 augustus 2012 aan in het filiaal van ING aan de Waalse Kaai, omdat haar rekening geblokkeerd was. De Afrikaanse wilde nog geld van haar rekening halen, maar ze werd meteen gearresteerd. Hoewel Margaret leefde van OCMW-steun, was haar flat luxueus ingericht met flatscreens en een Amerikaanse ijskast.


Die dag had Justice F. zich ook in een ING-bank op de Italiëlei aangeboden om het geld af te halen. Toen de bediende hem zei dat hij een grote som op zijn rekening had gekregen, antwoordde de man dat het een gift van zijn broer was. Later verklaarde hij aan de politie van niets te weten.


Scott O. (35) was die dag bij Justice. Hij organiseerde alles en stond in contact met de Nederlandse opdrachtgevers.


Uit het onderzoek kon de bende nog aan andere feiten gelinkt worden. Op 30 mei 2012 werd er 3.000 euro van André D.V. naar een rekening van Judith O. (33) versluisd. De rekening van Judith was nog maar net geopend. Op 6 november 2012 werden nog twee mannen het slachtoffer van phishing voor in totaal 5.410 euro.

Muilezels

De aanklager noemde Scott O. als de link met de criminele organisatie in Nederland. "De drie anderen waren zijn muilezels. Ze lieten hun bankkaart en rekening gebruiken. Zoals afgesproken, moesten ze aangifte doen van het verlies van hun kaart", zegt de aanklager. Scott O. riskeert 37 maanden cel, Justice F. twee jaar, Margaret A. 18 maanden en Judith O. één jaar. Uitspraak op 24 november.


Dit was de eerste keer dat voor de rechtbank in Antwerpen een zaak van phishing is behandeld. De volgende maanden staan er nog verschillende dossiers gepland.