Internering voor brandstichter

De rechtbank heeft de internering bevolen van een 30-jarige Colombiaan. Afgelopen zomer stak hij het appartement van zijn ouders vlakbij het Stadspark in brand.

De zoon dook op 14 augustus 2015 plots op aan het appartement van zijn ouders aan de Van Eycklei. Carlos G. woonde al twaalf jaar in Zwitserland. In de hal gooide hij brandalcohol in het rond, sproeide dat over het meubilair en de muren en stak dat in brand. Een hevige felle brand verwoestte een groot deel van het gelijkvloerse appartement. De ouders en een vriendin die op bezoek was, geraakten bij de brand lichtgewond.

Ongeval met parapente

Carlos liet zich ter plaatse arresteren. Hij was speciaal naar Antwerpen gekomen om de brand te stichten. Waarom? Daar wilde hij niet op antwoorden. "Dat weten mijn ouders wel", verklaarde hij. In zijn jeugd had hij al enkele keren een zwaar ongeval gehad bij het parapentespringen. Volgens zijn familie is hij zich dan vreemd gaan gedragen. De Colombiaan weigerde elk psychiatrisch onderzoek. Door zijn verklaringen en omdat hij geen oogcontact maakte met de rechtbank op zijn proces, oordeelde de rechtbank dat de brandstichter niet gestraft kan worden. Hij verkeerde op het moment van de feiten en op dit moment nog steeds in een staat van geestesstoornis. "Omdat de maatschappij moet beschermd worden en omdat de man geholpen moet worden, beveelt de rechtbank zijn internering", stelt de rechtbank. De man moet bijna 80.000 euro aan schadevergoeding betalen. "Dit is de beste oplossing", zegt zijn advocaat Mathias De Daele. "Dat is ook de vraag van de ouders die hopen dat hun zoon geholpen wordt." (KAV)