Inno krijgt gevel uit 1901 terug

RENOVATIE VAN WINKELMAGAZIJN OP MEIR KLAAR OP 11 DECEMBER

Dit 3D-beeld toont het hoe de gevel er na restauratie zal uitzien. Bovenop het hoekpand met de Otto Veniusstraat is het gouden beeld van Electra goed te zien.
Redevco Dit 3D-beeld toont het hoe de gevel er na restauratie zal uitzien. Bovenop het hoekpand met de Otto Veniusstraat is het gouden beeld van Electra goed te zien.
Het heeft een jaar langer geduurd dan gepland en bijna 4 miljoen euro gekost, maar de gevelrenovatie van de Inno op de Meir is nu bijna een feit. De beschermde gevel zal er volledig uitzien als het ontwerp van architect Joseph Hertogs in 1901. Op 11 december wordt het gebouw feestelijk onthuld.

Al in 2010 werd de vernieuwingsoperatie van het interieur van de Galleria Inno afgerond. De façade kreeg vanaf september 2012 een grote make-over. Oorspronkelijk ging die renovatie ongeveer een jaar duren, maar doordat het gebouw beschermd is en de vergunningen op zich lieten wachten, werden dat er uiteindelijk twee. "Deze laatste fase zit echter perfect op schema," zegt Filip De Bois van Redevco, het vastgoedbedrijf dat het gebouw in eigendom heeft.

Een doek op de gevel van de Inno op de Meir geeft een idee van het eindresultaat.
Laenen Een doek op de gevel van de Inno op de Meir geeft een idee van het eindresultaat.

Glazen koepels

"De gevel is bijna klaar, vanaf 10 november zullen de stellingen daar worden weggenomen. Eind november moet de hele stelling zijn afgebroken. Momenteel leggen we wel nog de laatste hand aan de drie glazen koepels."


Wie nu langs de werf loopt, krijgt dankzij een groot geveldoek, al een mooi idee van hoe het eindresultaat er zal uitzien. "De gevel is beschermd, maar kreeg in de jaren 50 een lelijke luifel aangeplakt die windowshoppers en passanten tegen de regen moest beschutten. Die hebben we helemaal afgebroken", vervolgt De Bois. "Het schrijnwerk van de ramen werd ook grondig opgeknapt en de gevel kreeg een opfrisbeurt. Het glas van de monumentale koepels wordt nu waar nodig ook vervangen of hersteld. Die klus is bezig en kan nog wel even duren. Bedoeling is dat we de koepels ook tijdens speciale evenementen mooi gaan uitlichten, ze geven het hele winkelpand een prachtig cachet."


Stadsgids Tanguy Ottomer vertelt in zijn boek 't Stad van Vroeger over de ontstaansgeschiedenis van het pand. "Tijdens de belle époque periode bij de start van de 20ste eeuw werd de Meir verbreed. Alle monumentale panden aan de kant van de Stadsfeestzaal dateren uit die periode. Op de hoek van de Meir met de Otto Veniusstraat werd het statige pand van elektrozaak Moyson gebouwd, dat gebouw maakt nu ook deel uit van het warenhuis Inno. Het was de allereerste zaak waar in Antwerpen elektrische lusters verkocht werden. Het pand heeft prachtig uitgewerkte gevelsculpturen en als meest opvallende element het vergulde beeld boven op de dakkoepel. Het stelt Electra voor met in elke geheven hand een bliksemschicht. Bij de renovatie werd dat beeld ook prachtig opgepoetst."

De magazijnen Tietz zoals ze er in 1901 uitzagen.
kos De magazijnen Tietz zoals ze er in 1901 uitzagen.

Magazijnen Tietz

Het aanpalende gebouw op de Meir 82, met de drie glazen koepels, werd gerealiseerd in opdracht van de Duitse ondernemer Leonard Tietz. "Hij opende er in 1901 magazijnen Tietz: een waren- en modehuis dat vooral bekendstond om de typische strohoeden die er verkocht werden. Toen had elke Antwerpse man 'nen tits'. Na de Eerste Wereldoorlog werd magazijnen Tietz aangeslagen en de gebouwen werden overgenomen door À l'Innovation. Het is prachtig dat de sinds 1983 beschermde gevel nu in ere wordt hersteld, volledig zoals architect Joseph Hertogs (1861-1930) het bedoeld had."

4 miljoen euro

De volledige restauratie van de gevels en koepels kostte in totaal zo'n 4 miljoen euro. Daarvan betaalde Inno en Redevco elk een deel. De Vlaamse overheid trok ook 700.000 euro uit voor het project. Op donderdag 11 december komt er een feestelijke onthulling van de renovatie.