Inkomsten gemeenten stijgen gemiddeld met 31%

AANVULLENDE PERSONENBELASTING ZORGT VOOR EXTRA INKOMSTEN

De belastingopbrengsten van de 28 gemeenten in de regio Antwerpen zijn in zeven jaar tijd gemiddeld met 31 procent gestegen. Dat blijkt uit de jaarrekeningen voor de periode 2008-2015. De verschillen zijn groot: in Antwerpen en Mortsel stegen de inkomsten met 10 procent, in het kleine Lint met 61 procent. Het aantal soorten belasting daalt wel geleidelijk. Antwerpen blijft hier nummer 1 met 35. Wuustwezel en Zandhoven hebben er amper 11.

De aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing brengen het overgrote deel van belastinggeld in het laatje van de gemeenten. In de stad Antwerpen werd voor die twee categorieën in 2015 zo'n 346 miljoen euro opgehaald, tegenover circa 310 miljoen in 2008. Ook drijfkracht (bijna 28,7 miljoen) en algemene bedrijfsbelasting (15,3 miljoen) leveren er flink wat centen op. Schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) is best tevreden over de beperkte toename van de belastingopbrengsten.


"Eigenlijk is dat fantastisch nieuws. Hoe lager de belastingdruk, hoe beter. Daar streven we naar, net zoals we het aantal soorten belastingen verder willen afbouwen. De stad leeft heus niet enkel van belastingreglementen. Zo voegden we alles wat met begraven heeft te maken samen tot 1 belasting. Met afval deden we hetzelfde."


Kennis wijst er wel op dat jaarrekeningen momentopnames zijn.


"De federale overheid stort soms de geïnde aanvullende personenbelasting onregelmatig terug aan de gemeenten. Dat zorgt voor belangrijke schommelingen van jaar tot jaar."

Kapellen: fikse stijging

Het is één van de punten die ook schepen van Financiën Luc Janssens (Open Vld) in Kapellen aanhaalt. In die gemeente stegen de totale belastingopbrengsten met 54 procent tot 16,9 miljoen euro in 2015.


"Een vertekend beeld. We hebben in 2013 veel minder binnengekregen van de federale staat. Het dwong ons zelfs om onze opcentiemen te verhogen van 700 naar 875. Dat zie je ook in de tabel van 2015 weerspiegeld. De belastingdruk in Kapellen is een stuk lager dan het gemiddelde in de regio." Twee duidelijke stijgers zijn de parkeerboetes en de tweede verblijven. Janssens: "We hebben de jongste jaren het zondigen tegen de blauwe schijf harder aangepakt. Voor tweede verblijven betaalde je vroeger zeer weinig: 250 euro per jaar. Dat hebben we maal drie gedaan."

Mortsel: miniem verschil

In de zuidrand zag de stad Mortsel zijn opbrengsten via belastingen met slechts 10 procent klimmen op zeven jaar tijd, tot net geen 20 miljoen euro in 2015. Opvallend zijn de daling van de inkomsten uit drijfkracht (industrie) én uit de onroerende voorheffing. Schepen van Financiën Koen Dehaen (N-VA). "We zijn het slachtoffer van de afbouw van Agfa-Gevaert. De terugval van de opcentiemen is moeilijker verklaarbaar. Er is hier toch bijgebouwd. Wel is het zo dat we vanuit Antwerpen lagere inkomens aantrekken. In Edegem en Hove ga je dat niet zo zien. Toegegeven: het is krap geworden om een financieel evenwicht te halen in onze gemeente, maar het lukt nog. Terwijl we met onze opcentiemen en aanvullende personenbelasting nog onder het Vlaams gemiddelde blijven."


Nog dit: het aantal soorten belastingen daalde tussen 2008 en 2015 in 17 gemeenten, bleef status-quo in vijf gemeenten en steeg in zes gevallen. Na Antwerpen (35) tellen Schoten (34) en Boom (32) de meeste belastingreglementen. Zandhoven, Wuustwezel (beide 11) en Wijnegem (12) sluiten de rij.