Inbrekers raken via twee tunnels tot in Antwerps bankkantoor: verschillende kluizen opengebroken

Marc De Roeck
Tijdens het onderzoek naar een inbraak in een filiaal van BNP Paribas Fortis aan de Belgiëlei in Antwerpen, zijn twee tunnels gevonden die vermoedelijk door de inbrekers zijn gemaakt en gebruikt. Dat bevestigt de lokale politie. De omvang van de eventuele buit is nog onbekend, maar er zijn verschillende kluizen opengebroken.

Het was de bewakingsfirma van het bankkantoor die de politie zondagmiddag verwittigde over een mogelijke inbraak in de kluizenzaal. Daar bleken inderdaad braaksporen te zijn, maar alleen aan de binnenzijde. “Er is dan een tunnel naar de riolering gevonden”, zegt Willem Migom van de Antwerpse politie. “We hebben eerst metingen naar gas laten uitvoeren om te zien of het veilig was om daarin af te dalen. In de riolering hebben we vervolgens nog een tweede tunnel gevonden die uitkwam in een pand in de Nerviërsstraat.”

Het labo kwam ter plaatse voor sporenonderzoek in de bank en het nabijgelegen pand waar de tweede tunnel uitkwam. Er zouden nog geen verdachten gearresteerd zijn. Over de buit is er intussen nog veel onduidelijkheid. De politie stelt dat er verschillende kluizen werden opengebroken, maar of daar iets in zat is niet bekend. Vermoedelijk gaat het om kluizen van klanten.

Alles lijkt er intussen wel op te wijzen dat de daders goed voorbereid waren. In de riolering zouden nog hulpmiddelen teruggevonden zijn zoals een matras. Hun tocht was echter allerminst zonder gevaar. Zo stelde ingenieur Els Liekens van Aquafin op Radio 2 dat de buizen van de riolering in die omgeving erg variëren in omvang, dat ze snel kunnen vollopen bij regenval en er zich voor de mens gevaarlijke hoeveelheden van gassen kunnen opstapelen door het afvalwater dat erin terechtkomt. Het graven van tunnels naar de riolering kan dan weer tot grondverzakkingen leiden

BNP Paribas Fortis geeft voorlopig geen commentaar.

Marc De Roeck
Marc De Roeck
Marc De Roeck
Bank Belgiëlei
Marc De Roeck Bank Belgiëlei
Marc De Roeck
Marc De Roeck
Marc De Roeck43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Niet twijfelen. Film over maken!

 • Dirk Clement

  Godzijdank was er de alarmfirma die het alarm opgemerkt had! Wie weet hoeveel MEER kluisjes ze anders hadden kunnen leeg roven...?

 • René Mattyns

  Die hebben Google Maps bekeken en gezien hoe "simpel" het was.Alle tijd van de wereld.

 • Paul Vandekerckhove

  Men kan in dit geval niet zeggen dat ze er niet voor gewerkt hebben !

 • rik lagrou

  De veiligheid is overal verminderd !Rolluiken weg ;sterke beton met 20%ijzer in weg Vroeger was veiligheid-personeel minder nodig Bankier woonde boven en alles was 10*beter beveiligd Betonplaat van 10Cm Dan was voordien 30cm !Wacht straks onze huizen net zelfde Betonplaat zal nooit 50 jaar houden!??