Exclusief voor abonnees

In het spoor van het Snelle Respons Team van de Antwerpse politie: “Cercle Brugge is met twee bussen, die kunnen we wel aan!”

Na de moeilijke start heeft Antwerpenaar het SRT leren waarderen

Een Nederlandse drugsdealer wordt na een achtervolging klemgereden in de Ossenblokstraat in Deurne, en daar in de boeien geslagen door het SRT.
Jan Aelberts Een Nederlandse drugsdealer wordt na een achtervolging klemgereden in de Ossenblokstraat in Deurne, en daar in de boeien geslagen door het SRT.
Straks komt de Antwerspe politie weer tot leven in nieuwe afleveringen van tv-docu Politie 24/7 op Eén. Deze keer is ook een rol weggelegd voor het Snelle Respons Team, het team dat burgemeester De Wever in 2015 oprichtte na de terreuraanslag op Charlie Hebdo in Parijs. De kritiek uit de beginperiode is verstomd. Het SRT is vandaag een efficiënte steundienst die vorig jaar 759 arrestaties verrichte. 155 arrestanten liepen met een wapen rond. We zetten ons op de achterbank van hun gepantserde Audi Q7 en maken de analyse van vier jaar SRT.

Chauffeur Frank (*) en adjunct-diensthoofd Janbart Bryssinckx zijn twee anciens van de dienst Arrestatie-Eenheid. Vanuit de AE worden de klok rond twee ploegen van drie inspecteurs gevormd om als “Snelle Respons Teams” andere politieploegen bij te staan. Bij de lancering in 2015 werd niet echt de rode loper uitgerold. De politieke tegenstrevers verweten burgemeester De Wever dat hij bij zijn politie “eerst slaan, dan praten” als aanpak invoerde. Binnen de politie zelf was er argwaan bij de geüniformeerde manschappen in de combi. Zou dat nieuwe team met haar dure auto’s en zware wapens hun werk komen afpakken?

Janbart Bryssinckx: “Die argwaan bij de collega’s was al na enkele maanden verdwenen. Het SRT ondersteunt andere ploegen in tussenkomsten met gewapende personen, bij gevaarlijke huiszoekingen, wanhopige burgers of bedreigingen van de openbare orde. Wij dringen ons niet op.”

Zaterdag 15u15: Een geüniformeerde patrouille gaat een huiszoeking uitvoeren bij een 17-jarige die iemand op school met een wapen heeft bedreigd. Waarschijnlijk ging het om een nepwapen. Het SRT gaat mee maar blijft in de auto zitten. Alleen als de patrouille alarm slaat, komen de SRT’ers tussen. De huiszoeking verloopt probleemloos.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.