In 45% Antwerpse straten hangt slechte lucht

BEWONERS BORSBEEKSTRAAT VOEREN ZONDAG ACTIE

De bewoners van de Borsbeekstraat in Borgerhout wonen in één van de meest vervuilde straten in de stad.
Foto Klaas De Scheirder De bewoners van de Borsbeekstraat in Borgerhout wonen in één van de meest vervuilde straten in de stad.
De resultaten van Curieuze Neuzen zijn bekend. Uit het luchtkwaliteitsonderzoek blijkt dat bijna de helft van de Antwerpse straten de gezondheidsnorm overschrijdt. De bewoners van de Borsbeekstraat in Borgerhout gaan zondag actie voeren aan De Roma. Daar krijgen alle 2.000 deelnemers de definitieve resultaten voorgesteld.

"Dat de luchtkwaliteit in de straten dicht bij de ring slechter zou zijn, en in de buurt van parken beter, is niet verbazingwekkend. Maar met het Curieuze Neuzen-onderzoek wilden we vooral te weten komen hoeveel procent van de Antwerpse straten de norm van de luchtkwaliteit overschrijden", zegt professor Filip Meysman van de VUB, die het onderzoek begeleidde.


Het antwoord is 45%, blijkt uit het Curieuze Neuzen-onderzoek. Dat wil zeggen dat de lucht in bijna de helft van de Antwerpse straten van slechte kwaliteit is. "Dat was enkele jaren geleden nog veel slechter, maar om het niveau van een stad als Kopenhagen te benaderen, heeft Antwerpen nog veel werk voor de boeg", zegt Meysman.


De resultaten van Curieuze Neuzen variëren sterk van straat tot straat en van wijk tot wijk, maar de onderzoekers zien vooral verkeersdrukte en de nabijheid van de Antwerpse Ring als doorslaggevende factoren. De laagste NO2-concentraties werden opgetekend in verkeersluwe oases in de binnenstad, zoals het stadspark en de zoo. Zeer hoge concentraties werden dan weer gemeten langs de Singel, op drukke verkeerspunten en in zogenaamde 'street canyons'. Dat zijn smalle straten met druk verkeer, waar de luchtvervuiling blijft hangen en zich ophoopt.

Street canyons

Een van die 'street canyons' is de Borsbeekstraat, vlakbij het Krugerplein in Borgerhout. De bewoners gaan zondag in de inkomhal van De Roma een ludieke actie voeren om aandacht te vragen voor de luchtkwaliteit in hun straat "Elke dag rijden meer dan 5.000 auto's door onze straat", zegt buurtbewoner Jan De Loof.

Rode bollen

"De meetresultaten van Curieuze Neuzen bevestigen waar we al voor vreesden. Onze straat kleurt donkerrood. Daarom gaan we zondag met rode en roze bollen op ons hoofd aan De Roma staan."


Naast de universiteiten en de actiegroep Ringland, was ook de stad Antwerpen een partner in het onderzoek. "We hebben al concrete acties ondernomen om de luchkwaliteit in Antwerpen te verbeteren, zoals de uitbreiding van de zone 30 en het invoeren van de lage-emissie-zone. Maar het belangrijkste is dat we verder werken aan de overkapping van de Ring. Die willen we zo snel mogelijk realiseren."