Iedereen krijgt slimme watermeter

KLANTEN WATER-LINK KUNNEN VERBRUIK VIA APPS EN INTERNET OPVOLGEN

André Gantman, voorzitter van water-link.
Foto laenen André Gantman, voorzitter van water-link.
Elke Antwerpenaar krijgt tussen 2018 en 2020 een 'slimme' watermeter. Een proefproject van water-link bij duizend gezinnen heeft zijn nut bewezen. Zo konden een aantal leidinglekken op tijd worden opgespoord, wat de bewoners flink wat geld heeft bespaard. De slimme meters kosten de klanten niets. Ze kunnen dan via apps en internet zelf hun verbruik opvolgen.

Warm weer en aanhoudende droogte: met ons allen beseffen we weer wat meer hoe kostbaar water is. De impact van een sproeiverbod kan tellen: "We verbruikten in die korte periode 38 miljoen liter drinkwater minder", zegt André Gantman, voorzitter van water-link. En dat mag dan een fractie lijken in vergelijking met de 140 miljard liter die water-link jaarlijks levert aan 650.000 verbruikers, alle beetjes helpen.


Gantman: "Globaal zakt het verbruik elk jaar met 1,5 procent, onder meer dankzij betere huishoudtoestellen. Met de slimme watermeters kunnen we nog een stuk winnen. We zien meteen of er iets mis is. Vaak gaat het om wc's die blijven lopen en zo het verbruik de hoogte injagen. Maar ook verborgen lekken komen sneller aan het licht. De consument kan van zijn kant ook alles beter opvolgen. Wil je weten hoeveel water je wasmachine of je douche heeft gekost? Dan vraag je het gewoon op bij ons."


Water-link wil de komende drie jaar 160.000 slimme meters plaatsen bij zijn klanten in Antwerpen en zes randgemeenten (Mortsel, Boechout, Hove, Edegem, Kontich en een klein stukje Kapellen). Gantman: "Op termijn zullen we zo ook het probleem van slechte betalers de wereld uithelpen. We kunnen mensen erop wijzen hoeveel ze verbruiken. Het afsluiten van water is iets heel ingrijpends. Met slimme meters kunnen we minimumleveringen doen. Dit jaar is het aantal afsluitingen overigens fors gedaald. We werken samen met het OCMW om betaalproblemen bijtijds aan te pakken en te begeleiden."

Buisbreuken

Iets heel anders dan: de veelvuldige buisbreuken op de Bisschoppenhoflaan. Water-link maakt een speciaal budget vrij voor een totale vernieuwing van de waterleiding. Een deel van de werken is al achter de rug. Maar dan nog: er liggen in de stad verouderde leidingen, door een gebrek aan investeringen in het verleden. Met intelligente technologie ("Internet-of-things") gaan we in de toekomst doorlopend de staat van de buizen volgen. Zo kun je grote problemen voorkomen."

'Grijs water'

En dan is er de kwestie van het zogenaamde 'grijs water', het licht verontreinigd huishoudelijk afvalwater. Water-link integreerde inmiddels ook Rio-link. Gantman: "We werken aan een totaalconcept van hergebruik van water. We recycleren al, maar het kan nog veel beter. Nu vinden we het nog normaal om met kraantjeswater te poetsen, onze auto te wassen en de tuin te sproeien. Dat is onhoudbaar. Recuperatie van regenwater moet veel belangrijker worden. De consument kan zelf wel iets doen, maar niet iedereen kan een regenwaterput plaatsen."


Bij Pidpa, in de provincie Antwerpen de andere grote drinkwaterleverancier, zijn er voorlopig geen concrete plannen voor slimme watermeters. De 1,2 miljoen klanten kunnen nog even verder met hun analoge meter.