Huisvuil blijft staan door vakbondsoptocht met 5.000 deelnemers

Betogers tonen een spandoek met een tekst die Fernand Huts op de korrel neemt, de baas van Katoen Natie. "In de Bahama's je geld verzamelen en hier geen dokwerkers willen betalen".
Foto KDS Betogers tonen een spandoek met een tekst die Fernand Huts op de korrel neemt, de baas van Katoen Natie. "In de Bahama's je geld verzamelen en hier geen dokwerkers willen betalen".
Naar schatting 5.000 vakbondsleden en sympathisanten hebben deelgenomen aan de 'Antwerp Tax Pride', Met die optocht pleitten de vakbonden ACV en ABVV voor rechtvaardige belastingen. De actie komt er na het uitlekken van de 'Paradise Papers' rond internationale belastingontwijking. De actie veroorzaakte heel wat hinder, onder meer in kinderdagverblijven en bij de huisvuilophaling.

De deelnemers aan de optocht vertrokken aan het Sint-Jansplein en gingen langs het gebouw van de federale overheidsdienst Financiën op de Italiëlei. Vervolgens stapten ze verder tot aan de Waagnatie, waar slottoespraken gehouden zijn. "Echte helden betalen belastingen", zo luidde een van de meestgehoorde slogans. "Bij de Paradise Papers, het zoveelste schandaal, is weer gebleken dat grote kapitalen en vermogens ons land ontvluchten en geen of nauwelijks belasting betalen", zegt Bruno Verlaeckt van de socialistische vakbond ABVV. "Dit is een duidelijk signaal aan de federale regering dat zij nu moet ingrijpen en de kapitaalvlucht streng controleren in plaats van een rem te zetten op de controles." In de betoging liep ook een opvallende delegatie dokwerkers die natiebaas Fernand Huts op de korrel nam. "In de Bahama's je geld verzamelen en hier geen dokwerkers willen betalen", zo stond het op een spandoek.

Eerst PMD

De betoging had gevolgen voor de dienstverlening van de stad. Van het totale Antwerpse stadspersoneel staakte 10,9 procent. In vier gesloten basisscholen is opvang georganiseerd voor de kinderen. Tussen de Turnhoutsebaan en de Mechelsesteenweg, in Borgerhout en in het grootste deel van Deurne, is het vuilnis niet of selectief opgehaald. "Er is in sector Noord gewerkt met de veegploegen. Omdat veel van die mensen rugklachten hebben, hebben zij eerst het lichtere PMD-afval opgehaald", zegt schepen van Stads- en Buurtonderhoud Caroline Bastiaens (CD&V). "Dinsdag en woensdag zal een inhaalbeweging gemaakt worden en halen we zowel het groenafval als het huishoudafval op dat is blijven staan."

"Meer werkers"

Van de 22 locaties voor stedelijke kinderopvang waren er zestien open of gedeeltelijk open en zes waren gesloten. De stad had de ouders zoveel als mogelijk vooraf op de hoogte gebracht. De uitspraak van schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) dat de zoveelste nationale staking weer eens Antwerpse ouders in de kou liet staan, kwam aan."Voor het eerst waren er meer werkende kinderbegeleiders dan stakende. Ik wil alle kinderbegeleiders die maandag aan de slag gegaan zijn hartelijk bedanken", reageert Ait Daoud. (DILA)