Hoogspanning op Bosuil: nieuw stadion?

GHEYSENS EN DE WEVER KOMEN MET GROOT NIEUWS

De plannen voor een gemeenschap mogen wellicht worden opgeborgen. pelijk stadion voor Antwerp FC en Beerschot Wilrijk
GMAX AGENCY De plannen voor een gemeenschap mogen wellicht worden opgeborgen. pelijk stadion voor Antwerp FC en Beerschot Wilrijk
Antwerp FC zet door met zijn plannen voor een groter, fonkelnieuw stadion in Deurne. Vandaag geven clubvoorzitter Paul Gheysens en Bart De Wever samen een persconferentie op de Bosuil. Het scenario voor een gemeenschappelijk stadion voor Antwerp en Beerschot Wilrijk op Petroleum-Zuid mag wellicht worden opgeborgen.

De betrokken partijen wilden gisteren niets kwijt. Maar als de burgemeester twee weken voor de verkiezingen achter dezelfde tafel plaatsneemt als Antwerp-baas en projectontwikkelaar Paul Gheysens (Ghelamco), dan kan dat enkel voor groot nieuws zijn. Gheysens maakte het voorbije jaar geen geheim van zijn steile ambities voor The Great Old.


In theorie blijven drie scenario's mogelijk.

Scenario 1: groot stadion op Bosuil

Vorig jaar verrees al een hypermoderne hoofdtribune met 5.362 zitjes. Dat bracht de capaciteit van de Bosuil op 13.000 plaatsen. Een eerste stap naar wat Gheysens écht wil: een stadion met allure waarmee je Europa in kunt. In juni 2017 plakte hij er al een getal op: 50.000 plaatsen, omdat Antwerp er het supporterspotentieel voor heeft. Toen Bart De Wever in maart dit jaar zei dat er vóór 2024 een nieuw stadion zou staan aan Petroleum Zuid, wees Gheysens dat niet af. Maar hij beklemtoonde wel dat het er beter 'morgen' al zou staan.

Scenario 2: nieuw stadion elders in Deurne

De Bosuil ligt tussen woonwijken. Het is maar de vraag of een stadion met 40 of 50.000 zitjes daar dan verantwoord is. Een alternatief zou in de buurt van groothandel Makro, aan de Krijgsbaan in Deurne, liggen. "Gheysens heeft daar gronden aangekocht", klinkt het in supporterskringen. Qua ontsluiting is het een goede locatie, met ruime parkeermogelijkheden. En zolang een stadion in Deurne wordt gebouwd, is dat voor een Antwerp-fan veel makkelijker te verteren dan een verhuis naar Petroleum Zuid. Gheysens gaf eerder al aan dat een stadion wég van de Bosuil de kans biedt om van de Bosuil een opleidingscentrum voor de jeugd te maken.

Scenario 3: gemeenschappelijk stadion op Petroleum Zuid

Een voetbalstadion aan de Schelde, voor Antwerp FC én Beerschot Wilrijk. Het idee gaat al een jaar of tien mee. In 2012 stak Patrick Janssens het in de koelkast om het gereserveerde geld (25 miljoen euro) in scholenbouw te stoppen. De heropstanding van de twee Antwerpse clubs bracht een stadion opnieuw in beeld.


Toch bleef het steeds de vraag hoe je twee aartsvijanden kon samenbrengen in hetzelfde complex. Een fusie was al helemaal onbespreekbaar. Als Gheysens doorzet met een stadion in Deurne, mogen we Petroleum Zuid wellicht definitief schrappen. Zeker als Beerschot Wilrijk op het Kiel zijn capaciteit zou mogen verhogen tot pakweg 20.000 plaatsen (nu 13.000). Dat kan met een hogere hoofdtribune en dichtgebouwde hoeken. De nu al nijpende parkeerproblemen moeten dan wel worden aangepakt. Het Olympisch Stadion is eigendom van de stad.