Hoogleraar Taalkunde UA wordt nieuwe secretaris Taalunie

Illustratiebeeld
Laenen Illustratiebeeld
Kris Van de Poel, hoogleraar taalkunde aan de Universiteit Antwerpen, wordt vanaf 1 maart de nieuwe algemeen secretaris van de Taalunie. Dat heeft het comité van ministers van de Taalunie beslist. Van de Poel volgt Hans Bennis op die met pensioen gaat.

De Taalunie is de kennis- en beleidsorganisatie die werkt rond het Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname. Het mandaat van de nieuwe algemeen secretaris duurt vier jaar en kan eenmalig met nog eens vier jaar worden verlengd. “Ik vind het een eer om samen te mogen bijdragen aan de groei van een inclusief en creatief Nederlands, waarin iedereen zich pratend, lezend en schrijvend thuis voelt en zich naar hartenlust kan uitleven”, zegt Van de Poel.

Vlaams minister-president Jam Jambon wenst Kris Van de Poel alle succes toe. “Met Kris Van de Poel komt er een Vlaamse topexperte aan het hoofd van een organisatie die cruciaal is voor de ontwikkeling van het Nederlands. Onze taal en haar internationale uitstraling vormen de fundamentele hoeksteen van onze cultuur. Dat moeten we verder versterken”, aldus Jambon.