Homohaters slaan man in elkaar

PASCAL (35) LELIJK TOEGETAKELD IN HOFSTRAAT NA AVONDJE UIT

Pascal is zwaargewond aan het oog.
Foto Laenen Pascal is zwaargewond aan het oog.
De 35-jarige steward Pascal is afgelopen weekend door homohaters in elkaar geslagen. De man was eerst in café 't Nivo in de Grote Pieter Potstraat lastig gevallen. De politie registreert de feiten als "haatmisdrijf".

Zaterdag rond middernacht was Pascal met enkele vrienden in café 't Nivo aan het feesten. Dit nieuwe café wordt uitgebaat door de vroegere eigenaar van het Tafeltje Rond naast het stadhuis. Niet enkel homo's maar ook veel ander volk, zoals personeel uit de horeca, komt er over de vloer.


Pascal: "Ik stond op de dansvloer toen twee Oost-Europees uitziende mannen enkele keren brutaal tegen mij opbotsten. Zij kozen mij er opzettelijk uit. Het werd vervelend en mijn vriendin stapte op die kerels toe. Na een korte discussie over mijn geaardheid kwam zij terug. Wij vonden het beter om het café te verlaten."


Pascal en zijn vriendin wandelden weg over de Grote Markt naar de Hofstraat. Daar doken die twee lastverkopers uit het café opnieuw op. Pascal: "Eén van hen greep mij rond mijn nek. "Hey, buddy", grijnsde hij. Daarop stompte hij mij tegen de grond en begon mij te slaan en te trappen. Het ging zo snel dat niemand kon tussenbeide komen. Mijn gezicht zat helemaal onder het bloed."

Steward

Gistermiddag moest Pascal opnieuw naar het ziekenhuis Jan Palfijn. Een botje achter zijn oog zou gebroken zijn. "Ook mijn sinussen zijn geraakt en ontstoken. Dat is vervelend voor mijn werk. Als steward bij de luchtvaartmaatschappij van TUI kan ik onmogelijk werken met ontstoken sinussen. Ik moest normaal zondag naar Marokko vliegen. Die job heb ik afgezegd."


Pascal doet af en toe modellenwerk. Hij was net gecontacteerd voor een grote campagne in Nederland. Een job die hem wel 5.000 euro zou opbrengen. Ook die mooie job moet hij laten schieten.


De politie heeft een onderzoek geopend naar de aanval op Pascal. De politiecamera's rond de Grote Markt kunnen daarbij helpen. Op het proces-verbaal zijn de feiten als "haatmisdrijf" omschreven. Dat betekent dat de rechtbank de daders een extra zware straf kan opleggen omdat homohaat als een verzwarende omstandigheid wordt gezien.


Bij de Antwerpse politie is vorig jaar een "Meld het"-campagne gelanceerd om haatmisdrijven sneller te melden. Volgens het diversiteitsrapport werden vorig jaar 51 % meer haatmisdrijven aangegeven.