Hogeschool vangt daklozen op

KDG EN FREE CLINIC GEVEN KANSARMEN IN HET WEEKEND ETEN EN EEN DAK

Studente Carolien (18) kaart met enkele daklozen.
Benoit De Freine Studente Carolien (18) kaart met enkele daklozen.
Er heerst een gezellige drukte in de kantine van de Karel De Grote-hogeschool. Geen studenten, wel daklozen en kansarmen komen er in het weekend samen. Free Clinic en vzw De Loodsen zorgen voor opvang en sociaal contact. "Ze krijgen soep en koffie en er is ruimte voor een babbel."

De KdG-campus aan de Stadswaag ligt verdoken in de stad, maar de deur staat wagenwijd open. "Iedereen welkom op zaterdag en zondag tussen 10u en 15u", staat er te lezen. Gemiddeld worden er een honderdtal mensen opgevangen tijdens een weekenddag. De kantine waar normaal gezien studenten eten, is gevuld met daklozen, verslaafden of mensen zonder papieren. In het weekend kunnen ze hier overdag terecht voor koffie of soep, voor een propere wc of om een babbeltje te slaan met de medewerkers van het OCMW.

Tussen 10 en 15 uur krijgen kansarmen en daklozen een slaapplek in de school.
Benoit De Freine Tussen 10 en 15 uur krijgen kansarmen en daklozen een slaapplek in de school.

Goede locatie

"In de winter is er nachtopvang en dagopvang, maar in het weekend tussen 10 en 15 uur kunnen daklozen nergens terecht. Dat hiaat willen we opvullen", zegt Tino Ruyters. Hij is directeur van Free Clinic, een vzw die zich richt op de kwetsbare stadsbewoners. Tevreden kijkt hij naar de rij wachtenden voor soep. De opkomst is groot op zaterdag. "We zijn erg tevreden met deze nieuwe locatie. De zaal is ruim en licht. Er zijn een binnenplaats, een kleine keuken en wc's."


Voor het eerst is de Karel De Grote-hogeschool betrokken bij de winteropvang van daklozen. "We willen een hogeschool zijn van de stad en voor de stad. Samenwerken met lokale verenigingen past perfect in dat plaatje", zegt Katrien Verlinden, opleidingshoofd Orthopedagogie. "Bovendien is het een mooie gelegenheid voor onze studenten om ervaring op te doen."


Een van die studenten is Caroline (18). Samen met enkele daklozen speelt ze een spelletje 'Uno'. "Het is de eerste keer dat ik hier kom, maar ik vind het leuk en zinvol. Veel mensen die ik hier spreek, krijgen te maken met sterke vooroordelen, terwijl ze soms door toevallige omstandigheden op straat zijn beland."


Ook Nina (36) komt naar de opvang. Lange tijd was ze dakloos en verslaafd aan cocaïne en heroïne. Nu woont ze met een aantal anderen in een kraakpand. "Een deftig kraakpand, dat wel. Maar geld voor eten heb ik amper", zegt ze.

In de kantine van de school krijgt iedereen soep en koffie.
Benoit De Freine In de kantine van de school krijgt iedereen soep en koffie.

Tegen vereenzaming

Het zijn niet enkel daklozen en drugsverslaafden die in het weekend naar de campus afzakken. Ook zogenaamde 'thuislozen' vinden hun weg. Met het project willen Free Clinic en KdG vereenzaming en sociale uitsluiting aanpakken. "Thuislozen zijn eenzame mensen die wel een verblijfplaats hebben, maar in armoedige omstandigheden leven", zegt Tino. "Zij kunnen hier terecht voor een babbel met een van de medewerkers of om een gezelschapspel te spelen."


Een van de oudste thuislozen is Hubert (78). "Jarenlang heb ik in West-Vlaanderen als kleine zelfstandige gewerkt. Op het einde ging het mis. Door schulden ben ik alles kwijtgeraakt. Nu woon ik in Antwerpen in een klein appartementje, maar ik kom in het weekend naar hier om nog eens onder de mensen te komen en de gazet te lezen."


In een hoek van het zaaltje staan vier jonge mannen te tafelvoetballen. Benjamin (21) kijkt toe en wacht geduldig tot hij aan de beurt is. Sinds zijn achttiende woont hij in Antwerpen op straat. "In het verkeerde gezin geboren", mompelt hij als verklaring. In de campus warmt hij op. Straks, om 15u, sluit de opvang en wacht de straat. "Ach, iets te eten overdag en een bed 's nachts. Meer vraag ik niet. Hoewel, zonder cannabis heb ik het moeilijk."


Het gaat om een tijdelijk project dat nog duurt tot en met maart.

Hubert (78) gaat naar de opvang om onder de mensen te komen en een babbel te slaan.
Benoit De Freine Hubert (78) gaat naar de opvang om onder de mensen te komen en een babbel te slaan.