Hippe horecazaken openen deuren

GROTE MARKT WEER AANTREKKELIJK NA HERAANLEG

De Grote Markt trekt nieuwe hippe zaken aan, zoals het Kid's Rhytm 'n' Blues Kaffee.
Klaas De Scheirder De Grote Markt trekt nieuwe hippe zaken aan, zoals het Kid's Rhytm 'n' Blues Kaffee.
Op de Grote Markt opent morgen de nieuwe zaak Kobalt, een café waar je ook een boek kan kopen. Het is de laatste in een lange rij hippe horecazaken die de voorbije maanden de deuren openden. De heraanleg van de wijk rond de Grote Markt lijkt nu zijn vruchten af te werpen.

Een hippe brasserie, een gloednieuw hostel, een Vietnamees street food restaurant en vanaf vandaag ook een hippe mix van een boekenwinkel en een café. De voorbije maanden openden heel wat nieuwe horecazaken de deuren op het bekendste plein van de stad. Enkele jaren geleden was de Grote Markt nochtans een wat saaie, verlaten plek, waar vooral de Antwerpenaar niets meer te zoeken had. "Het klopt dat de Grote Markt een opwaardering verdiende", zegt schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA). "We zijn in 2013 begonnen met de heraanleg van de Suikerrui en de Oude Koornmarkt. Dat zijn nu aantrekkelijke winkelboulevards. In november hebben we de Kaasrui aangepakt. Sindsdien heerst er een nieuwe dynamiek op de Grote Markt. Uiteraard lokt dat ondernemers."

Alex Schuurbier en Celine De Cadt van café Kobalt.
Klaas De Scheirder Alex Schuurbier en Celine De Cadt van café Kobalt.

Kobalt

Bij die ondernemers horen ook Celine De Cadt en Alex Schuurbiers. Vrijdag openen ze een splinternieuw zaakje op de Grote Markt. Kobalt is een boekhandel waar je iets kan drinken of een café waar je een boek kan kopen. "Het concept zagen we eerder in San Francisco en Berlijn, maar ook in Antwerpen was er al eentje (De Buchbar). De grootmoeder van Celine is eigenares van het pand. Via haar konden we hier onze intrek nemen. Morgen openen we en binnenkort zetten we ons terras open."


Niet veel verder blinken twee andere zaken die net geopend zijn. Het Vietnamese restaurant Pho 61 en de jeugdherberg Antwerp City Hostel - met de bijhorend lunchzaak Vers - mikken allebei op street food. "Ik moet bekennen dat het een risico is om op de Grote Markt een street food restaurant te beginnen", zegt uitbater en kok Duy Truong Do. "De meeste restaurants hier in de buurt zijn behoorlijk klassiek. Ik mik doelbewust op jonge hippe stedelingen."


Een vaste waarde op de Grote Markt is het Kid's Rhythm 'n' Blues Kaffee van Kid Van Thienen, die ook voorzitter is van handelsvereniging Brief De Buurt. "De heraanleg van dit smalle gedeelte van de Grote Markt is een goede zaak geweest. Nu de Kaasrui genivelleerd is, maken we deel uit van het plein en zijn we niet langer een aanhangsel. Het resultaat is dat er nieuwe investeerders komen en dat de buurt heropleeft. De komst van zo'n nieuw Vietnamees concept en een jeugdherberg juich ik dan ook toe."


Olivier Reyniers opende in juli het restaurant Backyard. Aan de overkant van de straat heeft hij grote plannen met de leegstaande panden. "Daar wordt nu volop gewerkt. In januari 2017 open ik er een hotel en een winkelruimte."

Evenementen

De Grote Markt moet niet uitsluitend een uitgaansbuurt zijn. Het plein moet ook dienst doen als locatie voor evenementen. Kid Van Thienen organiseert op 15 mei een bluesfestival, maar ook de lifestyle-markt Swan Market en de after work-avonden van Flying Pig zetten er eerder hun kamp op.


"Dat soort evenementen trekt altijd veel volk", zegt Kennis.


"Maar het is ook niet de bedoeling dat het een lange aaneenschakeling van feestjes wordt. De Grote Markt moet ook een plek zijn waar zowel Antwerpenaars als toeristen aangenaam kunnen vertoeven."