Het gaat niet goed met de Antwerpse Zoo: dierentuin hoopt nu op heropening in juni

De gorilla's zijn een van de grote attracties van de Zoo. Voorlopig zal u dat spektakel nog moeten missen.
Jonas Verhulst De gorilla's zijn een van de grote attracties van de Zoo. Voorlopig zal u dat spektakel nog moeten missen.
De Antwerpse Zoo hoopt dat ze ten laatste in juni opnieuw bezoekers kan ontvangen. Want de coronacrisis wéégt op de dierentuin. De abonnees kregen een emotioneel geladen brief in de bus: “Zonder uw steun kunnen we niet voortbestaan. Het gaat niet goed met ons”, klinkt het. Woordvoerster Ilse Segers: “We bereiden ons met verschillende scenario’s voor op een heropening, bijvoorbeeld zonder horeca en afgesloten gebouwen.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het goede nieuws is dat alle dieren nog steeds excellent worden verzorgd. Ook al is driekwart van het personeel op tijdelijke werkloosheid gezet. Ilse Segers: “Onze verzorgers doen een beurtrol. De dieren komen niets tekort. Voeding en welzijn blijven gegarandeerd. Alles wat met bezoekers heeft te maken, zoals propere ramen en schoongeveegde tuinpaden, hebben we geschrapt. De hoveniers zorgen er wel voor dat de tuin niet overwoekerd geraakt.”

100.000 euro per dag

En dan het slechte nieuws: in april verloor de Zoo elke dag 100.000 euro omzet. Hetzelfde geldt voor Planckendael bij Mechelen. De paasvakantie is normaal de echte start van het seizoen, na een stille winter. Die is sowieso verlieslatend, omdat er weinig bezoekers komen en de lonen van het personeel en de voeding van de dieren gewoon doorlopen. “Ook mei is traditioneel een belangrijke maand voor ons, met veel feestdagen. Nederlanders hebben hun meivakantie en komen dan graag naar ons”, zegt Segers.

Dat de zon vrijwel elke dag uitbundig scheen, maakt de frustratie nog groter. De Zoo en Planckendael moesten op 14 maart de poort dichtgooien. Al snel klonken oproepen – onder meer van Wouter Van Besien (Groen) en Sam Van Rooy (Vlaams Belang) om de ‘schoonste hof van ’t stad’ tóch open te stellen voor Antwerpse abonnees. Maar dat was met de strenge coronamaatregelen van de federale overheid onhaalbaar. “We beseffen dat heel veel mensen blij zouden zijn met zelfs maar een beperkte toegang”, reageerde Segers toen. “Een wandeling in ons dierenpark is een zen-moment. Maar een uitzondering vragen zou niet solidair zijn.”

We hebben scenario’s uitgewerkt om in alle veiligheid te herstarten, met wasstraten, tijdsloten en bredere openingsuren

Ilse Segers

Die visie is vandaag niet gewijzigd. De Zoo hoopt nu op een herstart in juni. “We hebben scenario’s uitgewerkt om de bezoekers alle veiligheid te bieden. We voorzien wasstraten, handgels, denken zelfs aan tijdsloten en bredere openingsuren. Of we de horeca kunnen openen, hangt natuurlijk af van de federale beslissingen daarover.”

Ilse Segers kan er geen cijfers over kwijt, maar intussen zouden al heel wat mensen hun jaarlijks abonnement hebben vernieuwd. Er zijn trouwens kortingen aangeboden om de 60.000 abonnees – goed voor 200.000 mensen – te overtuigen om al wat sneller in de buidel te tasten. “Naast de dieren zijn onze abonnees onze grootste schat”, staat er in de brief van de directie.

De KMDA, die de dierentuinen overkoepelt, is overigens een vzw. Overheidssubsidies zijn er enkel voor het erfgoed en het wetenschappelijk onderzoek. Voor alle andere kosten staat de KMDA zélf in.

Filmpjes

Afsluiten doen we met een tip: elke dag vind je op de Facebookpagina van de Zoo Antwerpen een filmpje van een verzorger die je een blik achter de schermen gunt. Al maakt het ook het gemis groter, denken we dan.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • luc rombauts

  de zoo wil dat we zo rap mogelijk terug betalen, ik wil dat mijn abonnement verlengd wordt het kost meer dan genoeg.

 • Pascale De Block

  Dierentuinen afbouwen en investeren in mooie grote reservaten waar dieren dier kunnen zijn. Ook dolfinariums zijn een hel voor de dolfijnen...Ze horen vrij te leven, niet meer en niet min!

 • andrea van opstal

  had open moeten blijven met beperkt bezoek, vooral mensen die in 't stad op een appartement wonen zouden hier deugd van gehad hebben.een kleine inkomprijs en een wandeling van max 1.30u of zo iets Ook plankendaal zou heel goed te organiseren zijn. Mensen hebben nood aan natuur en waar beter dan in een gecontroleerd park.Dit is geen uitzonderingsregel dit is noodzaak voor mens en dier

 • Mario Tersago

  Inderdaad het zal zeker een impact hebben, helaas zijn er mooie dagen verloren gegaan en bijgevolg veel omzet. Maar bij kmda zou men beter eens beginnen om hun eigen talent en mensen, naar behoren te betalen en te motiveren ipv altijd maar afgeven op externe factoren. Als men mij een minimumloon geeft en verwacht om 10-uren dagen te kloppen zonder overuren te betalen..

 • Fatima De Clercq

  Dat de dierentuinen eeuwig gesloten mogen blijven. Pure dierenmishandeling. Dieren horen thuis in de natuur en niet in die miniatuur kunstmatige biotopen. Al dat geld dat daarmee gemoeid gaat kan men beter gebruiken voor reservaten.