Help, die pinguïns denken dat mijn vinger een vis is

ONZE JOURNALIST DIETER LIZEN DRAAIT DAGJE MEE IN DE ZOO

Onze reporter Dieter Lizen probeert samen met verzorgster Heidi een hongerige kolonie pinguïns te voederen.
Klaas De Scheirder Onze reporter Dieter Lizen probeert samen met verzorgster Heidi een hongerige kolonie pinguïns te voederen.
Zeehondjes aaien, flamingo's voederen of pluizige pinguïnbaby's wegen: voor veel studenten lijkt 'dierenverzorger' de gedroomde vakantiejob. Wij wilden testen of dat klopt en lieten onze journalist Dieter Lizen een dagje meedraaien in het vierkoppige Zoo-team van Heidi Van Soest (49).

De blonde Heidi, al 31 jaar aan de slag als verzorger in de Zoo, is verbaasd als ze hoort dat ik echt wil komen helpen en niet zomaar kom toekijken. Ze leent me een bruin Zoo-hemd en diept een kluslijstje uit haar achterzak. 'Zwartvoetpinguïns voederen' spiek ik bovenaan. De amateur-ornitholoog in mij begint te juichen want sinds 'Happy Feet' ben ik fan van de waggelende slipjassen. "Ja, maar eerst gaan we de voederbak van de flamingo's uitkuisen", tempert Heidi mijn enthousiasme, terwijl ze me een gele tuinslang in de handen duwt.


Gloednieuw verblijf of niet, flamingo's blijken niet te beroerd om hun gevoeg te doen in hun eigen eetvijver dus dat moet eerst grondig gekuist worden. "Behoedzaam bewegen, anders schrikken de flamingo's zich rot", zegt Heidi terwijl ze de afvoer opendraait. Met een schuurborstel gaat ze de vogeldrek te lijf, de boel schoonspuiten is gelukkig voor mij. Een klein kwartiertje later vullen we het reservoir met helder water en serveren we de roze krombekken hun favoriete garnalen in korrelvorm.

Hoe schattig: een baby-pinguïn wordt in een emmer gewogen.
Dieter Lizen Hoe schattig: een baby-pinguïn wordt in een emmer gewogen.

Vogelmalaria

Opdracht één zit er op maar Heidi stoomt al door naar de keuken van het rotondegebouw. Om elf uur stipt start het voedermoment van de zwartvoetpinguïns voor publiek en we moeten eerst nog een handvol ampullen achter de kieuwen van 40 sprotjes duwen. Elke pinguïn krijgt een pil tegen vogelmalaria en een halfje vitamine B. "Vis verliest vitamines bij het invriezen", zegt Heidi. "Een vitaminetekort verstoort het evenwichtsorgaan van de pinguïns en dan zouden ze op de duur gewoon omvallen, daarom krijgen ze wat extra."


Na het monnikenwerkje hebben we nog even tijd om het reuzenei van de koningspinguïns te inspecteren in de broedmachine. We noteren de temperatuur en de vochtigheid en checken met een schouwlamp tegen het ei of de luchtkamer al groter wordt. "Daarin zit de zuurstof die het kleintje nodig heeft om straks de harde schaal van het ei te kunnen breken," zegt Heidi. Na Quest in september 2015 moet het de tweede koningspinguïnbaby in 12 jaar worden voor de Zoo. "Zo'n uitzonderlijk moment, dat willen we niet missen. Ook als ik dan niet aan het werk ben, kom ik toch kijken", zegt Heidi.

Klaas De Scheirder

Armbandjes

Klokslag elf uur word ik voor de Zuid-Afrikaanse zwartvoetpinguïns gegooid. Verzorgster Joyce deelt kwistig pinguïnweetjes met het publiek, Heidi en ik staan op het strand in voor de visbedeling. Bijna alle 36 zwartvoetjes verdringen zich rond Heidi, die ze allemaal bij naam kent. "Ze reageren ook echt op je stem", knikt Joyce. Zeker, maar niet op de mijne. De gekleurde armbandjes helpen ze uit elkaar te houden, maar voor mij zien al die kuierende vetganzen er identiek uit. De toegestroomde toeschouwers grinniken als ik aan Mandarijntje (oranje-wit bandje) zelfs de smakelijkste uitziende vis niet verkocht krijg en Charleroi (zwart-wit bandje) mijn vingers verwart met driesterren-sprot. Als de voedersessie er opzit, is Heidi uitverkocht en kijk ik beteuterd tegen een halfvolle emmer aan. "Geeft niet, ze krijgen deze namiddag nog een portie", zegt Heidi.


Eer we zelf mogen lunchen moeten ook de roofvogels nog eten krijgen. "Eih, wat vies", gruwen enkele kleuters als ze onze stootkar gevuld met dode muizen, ratten, konijnen en kuikens onder ogen krijgen. "Nee dat is de natuur, roofvogels eten gewoon geen boterhammetjes met choco", zegt Heidi. Ik probeer aan choco te denken terwijl ik enkele oehoes wat muizen toegooi. "Eet jij curryworsten?" vraagt Heidi. "Die worden ook gemaakt van kuikentjes hoor."


Ze mikt de dode muisjes heel behendig tussen de tralies. Ik laat mijn hand het verblijf in glijden om vijf donzige curryworstjes zo dicht mogelijk bij twee falklandcaracara's te gooien. "Nee, niet doen. Ze verdedigen hun territorium en zouden je kunnen aanvallen", zegt Heidi. Voorlopig hebben ze gelukkig enkel oog voor de dikke rat die ik nu voorzichtiger bij zijn staart de kooi in zwier. Verzorgers ontsnappen ook hier niet aan de afwas. Na elke voederronde moet elke kar en voederbak worden afgewassen. De Zoo houdt ook achter de schermen alles spik en span.

Klaas De Scheirder

Fluffy vleugeltjes

Onze laatste klus lijkt me het leukste. De baby-gentoopinguïns moeten dagelijks gewogen worden, maar omdat het ecosysteem van Vriesland zo fragiel is, mogen enkel de vaste verzorgers erbij. Vanachter glas zie ik hoe Heidi de kleintjes van onder hun ouders vandaan haalt. Zowel mama als papa houden liefdevol hun kroost twee maanden lang warm tot hun dons vervangen wordt door veren en ze zelfstandig het water in kunnen zonder gevaar op onderkoeling. Ze laat Rolls (600 gram) en Royce (400 gram) even met hun fluffy vleugeltjes zwaaien. Ik zwaai terug, even enthousiast als de schoolkinderen rond mij. "Bye bye pinguïns!" Misschien nemen ze hier ook weekendwerkers aan?

Klaas De Scheirder