Helft shoppers is voorstander van meer dan één winkelzondag per maand

Benoit De Freine
De maandelijkse winkelzondag in Antwerpen wint aan populariteit. Zeven op tien bevraagden geven aan fan te zijn van winkelen op zondag, en ruim de helft van die groep wil dat vaker kunnen doen dan één keer per maand. Opvallend is ook de vraag naar ruimere openingsuren, zowel ‘s avonds tijdens de week als ’s ochtends tijdens de winkelzondagen. 

Sinds september 2014 vindt in Antwerpen elke eerste zondag van de maand de winkelzondag plaats, onder de noemer ‘Antwerpen is Open’. De winkelzondagen worden georganiseerd in nauw overleg en in samenwerking met de handelaars in de binnenstad. Na eerdere onderzoeken in 2014 en 2015 liet de stad Antwerpen vorig jaar een nieuw onderzoek uitvoeren door een extern bureau. Hiervoor werd een representatieve groep van meer dan 2.000 mensen uit eigen land en bijna 2.500 uit Nederland, Duitsland en Frankrijk bevraagd.

“Eén op drie van de bevraagden blijkt de Antwerpse winkelzondagen te kennen. Vanuit de drie Zuid-Nederlandse provincies gaat het bezoek aan de Antwerpse winkelzondagen er fors op vooruit. Ook vanuit de provincie Antwerpen stijgt het aantal bezoekers, terwijl het aantal bezoekers uit de overige Vlaamse provincies min of meer gelijk blijft. Een op de zeven bevraagden geeft aan minstens af en toe naar Antwerpen te komen op winkelzondag”, verduidelijkt schepen voor Middenstand en Toerisme Koen Kennis.

Shoppen na 18 uur

Specifiek voor Antwerpen blijkt dat het aantal inwoners dat ook al op zondag in eigen stad heeft gewinkeld in drie jaar tijd gestegen is van 30 procent naar 37 procent, zonder dat dit ten koste gaat van hun koopgedrag op week- of zaterdagen.

Opvallend is ook de vraag naar ruimere openingsuren, en dit zowel ‘s avonds tijdens de week als ’s ochtends tijdens de winkelzondagen. Zo noemt één op zes bevraagden de avond - na 18 uur - als zijn/haar favoriete tijdstip om te winkelen, en willen drie op de tien zondagsshoppers dat het liefst ‘s ochtends doen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Cindy De Lamper

    Ik heb ook in de verkoop gestaan en deed dit zeer graag. Maar dit is een knelpuntberoep om een reden. Het is al moeilijk om mensen op een zaterdag te laten werken, waar wij dijwijls mee te maken kregen. En nu nog meer zondagen en langere uren. Mensen die dit willen werken niet in deze sector. De " normale " uren zijn al uitgebreid genoeg. En je weet waar je voor kiest als je er aan begint is niet waar.