Heisa op de Sinksenfoor: “U heeft gewonnen... een namaak-hoofdtelefoon”

Economische Inspectie kijkt in de prijzenkast

In de doos zag het er allemaal echt uit: Beats by dr. Dre.
Patrick Lefelon In de doos zag het er allemaal echt uit: Beats by dr. Dre.
Een bezoekster van de Sinksenfoor heeft ongewild een rel op sociale media ontketend. Zij deed  haar beklag over een ‘namaak-hoofdtelefoon’ die zij aan een schietkraam had gewonnen. De Economische Inspectie is alert: “Bij een leverancier van prijzen hebben wij in maart 120.000 namaakspullen, waaronder veel hoofdtelefoons, in beslag genomen.”

De Antwerpse dame had zo’n mooie foto op haar Facebook-pagina gezet. Voor het schietkraam  pronkte zij met een net gewonnen hoofdtelefoon. “Ik had voor tien euro kogeltjes gekocht. Gewoon voor de lol eens schieten. Ik raak toch zelden iets. Maar nu was het bij het tweede schot al prijs. Ik raakte de ring en die viel mooi rond de hals van de fles.  De foorkraamster overhandigde mij de hoofdtelefoon en ik ging er meteen mee op de foto. Voor het schietkraam!”

Natuurlijk had zij niet verwacht om een echte “Dr. Dre” in handen te krijgen.  Zo’n hoofdtelefoon kost twee- tot driehonderd euro.

De kermisgangster: “Toen ik de hoofdtelefoon uitpakte, bleek het een dummy exemplaar te zijn. De batterijen bleven niet zitten, er was geen aan/uit-schakelaar , de juiste kabel ontbrak en er was nergens een referentienummer te vinden. Ik vond het nogal grof dat ik met een waardeloze prul blij was gemaakt. Ik demonstreerde de mankementen in een filmpje op Facebook en kondigde aan dat ik bij de politie klacht wilde indienen wegens oplichting.”

Dat zorgde onmiddellijk voor heel wat reacties bij andere kermisgangers. De ene gaf haar groot gelijk - namaak moet bestraft worden - , een andere vond haar naiëf.  De Antwerpse schrok van alle heisa en haalde maandag haar post offline. Daarom reageert zij nu ook anoniem.

Foorkraamster Nadine Van den Houten staat veertig jaar op de foor en kreeg nooit eerder klachten.
Patrick Lefelon Foorkraamster Nadine Van den Houten staat veertig jaar op de foor en kreeg nooit eerder klachten.

Uitbaatster Nadine Van den Houten van het bewuste schietkraam was zich van geen kwaad bewust:  “Ik heb die klachten gezien op Facebook maar ik ben zelf slachtoffer. Die prijzen had ik aangekocht in Frankrijk. Natuurlijk controleer ik niet elke doos. Die hoofdtelefoon was het laatste exemplaar dat ik had. Als die dame graag een ander exemplaar heeft, mag zij altijd komen ruilen.”

Volgens Nadine die al veertig jaar op de kermis staat, heeft zij nooit eerder klachten over prijzen gekregen. 

“120.000 stuks in beslag genomen”

De FOD Economie controleert regelmatig op kermissen. Woordvoerster Chantal De Pauw: “Onze focus ligt op de leveranciers van de foorkramers. Zo hebben we begin maart nog een invoerder gecontroleerd waar we meer dan 120.000 stuks namaakgoederen in beslag hebben genomen waaronder hoofdtelefoons van JBL en Beats van dr. Dré.  Het aandeel namaakproducten in de kramen van foorkramers is sterk teruggedrongen dankzij onze controles.”

Een leverancier of foorkramer die betrapt wordt op namaakproducten, riskeert gevangenisstraffen van  1 tot 5 jaar en geldboetes die tot 100.000 euro of meer kunnen oplopen. 

Een kermisganger die denkt met een namaakproduct te maken te hebben, kan een klacht indienen bij de politie of online bij de Economische Inspectie op meldpunt.belgië.be.

Tot slot mengde ook  Vincent Delforge, woordvoerder  van de foorkramers op de Sinksenfoor, zich in het debat. Hij vond dat de klaagster te veel veralgemeende. “Op sociale media klonk het alsof foorkramers onder de radar van de Economische Inspectie zouden blijven. Sinds de wet op de ambulante handel van 2005 worden foorkramers even vaak, en misschien zelfs vaker, dan andere handelaars gecontroleerd. Je kan nooit uitsluiten dat een foorkramer een namaakartikel weggeeft. Maar dat is uitzonderlijk. Dat geeft je niet het recht om alle andere foorkramers ook zwart te maken.”
82 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anja Deboeck

  Ik heb voor 20 euro een homecinema geschoten en dat werk echt perfect Dus alles Is niet namaak

 • Christophe Herreman

  Niet alles is fake of oplichterij... Vorig jaar voor 9€ een ECHTE Samsung Galaxy gegrepen.. En voor 5€ een echte Nokia 3310 (nieuw model) in originele ongeopende verpakking gegrepen in het lunapark... Natuurlijk zijn er ook prullaria vanuit China te vinden.. Maar daarom niet altijd slechter dan het origineel ook...

 • Werner verhelst

  Al die reacties hier over Chinese brol. Weten jullie wel dat bijna alle elektronica dat jullie hier kopen geïmporteerd is uit China. Een doosje en EC logo minstens 400% meerprijs.

 • Maarten Jacobs

  Als ik aan zoiets mee zou doen, zou het voor de prijzen zijn. Is gewoonweg erg moeilijk om die ring rond die hals te krijgen, ook al ben je een ferm goede schutter. Dus de kans om iets te winnen, dan zou je vaak voor 10 euro mogen inkopen om die ring rond de hals te krijgen. Als je dan pakweg 500 euro op zou schieten en je krijgt dan brol voor je moeite...., nja, dan is dat toch wel ferme oplichting tot en met!!!

 • Lore Kluwer

  Je betaalt maar 10 euro en dus moet je je verwachten aan iets van slechts 10 euro en zeker niets dat meer waard is? Onzin. Als je op de Lotto speelt, staat je inleg toch ook niet in verhouding met wat je kan winnen? Kermissen vallen niet voor niets onder wet op de kansspelen. Voor 10 euro schieten en iets winnen ter waarde van 300 euro zou dus mogelijk moeten zijn. Dat is net de bedoeling van een kansspel.