Heibel over nieuwe missie voor OCMW

De Antwerpse meerderheid van N-VA, CD&V en Open Vld vocht donderdag een robbertje uit met de linkse oppositie in de OCMW-raad. Het OCMW garandeert de sociale grondrechten voortaan niet meer, maar draagt bij tot een 'maximale realisatie' van die rechten. "De weg ligt open voor een terugkeer naar liefdadigheid", vreest Lise Vandecasteele (PVDA+-raadslid).

"We wilden een tekst die de sociale werkelijkheid van vandaag weerspiegelt", stelt OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). "De missietekst uit 2001 voldeed niet meer. Maar dat betekent niet dat het OCMW de dienstverlening afbouwt. Wél is het onrealistisch dat het OCMW huisvesting en jobs kan garanderen. We leggen de klemtoon nu op een streven naar meer actieve deelname van burgers aan de samenleving."

Bang

Het Antwerps Platform van Middenveldorganisaties vroeg overleg. Dat gebeurde niet. Tatjana Scheck (sp.a) spreekt over een 'ideologische' beslissing. "Het OCMW wentelt zijn verantwoordelijkheid voor een stuk af op de sociale organisaties. Een eerste stap naar de afschaffing van het OCMW. Daar ben ik écht bang voor. Als de stad beslist in plaats van de veel neutralere comités in de OCMW-raad, wordt het sociale beleid gepolitiseerd."


Duchateau wijst op de kwaliteit van het OCMW-beleid in Antwerpen. "Per inwoner geven we 312 euro uit. In Gent, door socialisten geleid, is dat maar 222 euro." De tekst werd na stemming goedgekeurd. (PHT)