Havenarbeiders sluiten drugssmokkelaars op in container en bellen politie

De twee verdachten waren bezig met een twintigtal sportzakken over te laden in een andere container. (archief)
rr De twee verdachten waren bezig met een twintigtal sportzakken over te laden in een andere container. (archief)
Havenarbeiders op de MPET-terminal in de Waaslandhaven hebben twee uithalers op heterdaad betrapt. De twee waren bezig een lading van 882 kg cocaïne over te laden in een container. De dokwerkers gooiden de deuren van de container dicht en belden de politie.  

Dokwerkers staan gekend om hun pragmatische aanpak. Dinsdagnacht rond 4 uur merkten de nachtploegen die bezig waren met het lossen van containers twee verdachte mannen op tussen de opgestapelde containers op de terminal. Zij hadden twee containers die naast elkaar stonden,  opengemaakt en waren volop bezig met sportzakken over te laden van de ene in de andere container.  De sportzakken zaten verstopt in een lading kiezel en waren met een lang touw aan elkaar vastgeknoopt 

Kristof Aerts van het Antwerpse parket: “Op een gegeven moment toen de twee mannen samen in een container stonden, hebben de havenarbeiders ingegrepen. Zij hebben de deuren van de container dichtgegooid en afgesloten. Dan hebben zij de interne bewakingsdienst en de federale politie gebeld. De twee mannen, 33 en 35 jaar, zijn kort erna in de boeien geslagen  en voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Zij zijn aangehouden  op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. De lading van 882 kg cocaïne (nvdr. met een straatwaarde van 44 miljoen euro) is in beslag genomen.”

De twee verdachten hebben allebei de Belgische nationaliteit. Eén van hen is de zaakvoerder van een managementsvennootschap. Hij kampte met schulden. De twee verschijnen vrijdagmorgen voor de raadkamer die hun aanhouding allicht met een maand zal verlengen. 

De twee verdachten zijn zelf geen havenarbeiders. Zij waren  de containerterminal van MPET  op kaai 1742 binnengeslopen om een “switch” uit te voeren. Dat betekent dat zij een lading cocaïne die in een Zuid-Amerikaanse container in Antwerpen is binnengekomen overladen naar een Europese container. Zo proberen zij een controle door de scanners van de douane te ontlopen.  

De federale politie heeft een onderzoek geopend naar de opdrachtgevers van de twee uithalers. Ook bij de havenarbeiders wordt naar medeplichtingen gezocht want iemand moet de twee containers naast elkaar hebben geplaatst  om die switch te kunnen uitvoeren. 

Kliklijn 

Werkgeversorganisatie CEPA  werkt in roept in haar ledenblad en via sociale media havenarbeiders op om niet in te gaan op de lucratieve aanbiedingen van de drugsmaffia. Drugsbendes bieden tienduizenden euro aan om een lading cocaïne te helpen uithalen. 

CEPA heeft sinds een jaar een aparte website  “www.onzehavendrugsvrij.be” waar havenarbeiders anoniem informatie kunnen doorspelen. 

Woordvoerder Yann Pauwels van CEPA: “Ook in de opleiding sensibiliseren wij nieuwe havenarbeiders voor de gevaren van de drugshandel.  Dat onze havenarbeiders geholpen hebben bij de arrestatie van die twee uithalers, doet mij deugd. Het bewijst dat 99 % van de dokwerkers niets te maken willen hebben met drugshandel.” 
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Toni van belle

  Onmiddellijk de uur roosters van die afdeling en die dag WISSEN ..voor dat een rotte appel van hun collega's de info doorspeelt aan de maffia..super werk van die dokwerkers.

 • Guido Ceuleers

  Hou aub die dokwerkers hun identiteit geheim. Die mensen hebben hun leven geriskeerd door dit te doen.

 • Robert Croux

  AUB zet die mannen hun kop nu niet in jullie gazet om een scoop te hebben. (misschien hebben hun handlangers dat al lang doorgebriefd) Ik zou niet graag op hun adressen de kogels zien rondvliegen. Toch een stevige proficiat.

 • Willy Chantrain

  1000 x Bravo en ook een moedige daad.

 • Koen Vandemoortel

  Héél goed gedaan van die dockers zo zie je maar weer dat de veralgemenen en de "veronderstellingen" van de huidige sensatie mediawereld de kop wordt ingedrukt