Havenarbeiders moeten vaker stempelen, maar er wordt ook veel extra volk aangeworven

Havenarbeiders draaiden in de eerste helft van dit jaar iets meer shiften dan in het eerste semester van 2018.
Photo News Havenarbeiders draaiden in de eerste helft van dit jaar iets meer shiften dan in het eerste semester van 2018.
De Antwerpse havenarbeiders hebben in de eerste helft van dit jaar 1,5 procent meer shiften gedraaid. Beste maanden waren april en mei. De stijging ligt in lijn met de lichte groei van de geloste en geladen goederen. De dokwerkers stempelden wel vaker dan vorig jaar. Volgens werkgeverskoepel Cepa komt dat door de uitbreiding van het vaste contingent havenarbeiders.

De voorbije winter draaide het stroever dan we de voorbije topjaren gewend waren in de haven. Yann Pauwels, woordvoerder van Cepa: “In het eerste kwartaal bleef het aantal shiften bij havenarbeiders algemeen werk – zonder de logistieke arbeiders en vaklieden dus - status-quo. Vanaf april zaten we weer positief, met een groei van 2,5 procent. Zo komen we na één semester (januari-juni) uit op circa 621.500 taken, 10.000 meer dan in dezelfde periode in 2018.”

Cepa leidt dit jaar 800 nieuwe dokwerkers op. Pauwels: “Dat heeft voor ‘zuurstof’ gezorgd aan de kades, na twee jaar van zware tekorten aan werkkrachten. Bij chauffeurs van containerliften (de straddle carriers, red.) zien we nu een goede balans tussen vraag en aanbod. Voor andere categorieën zijn er nog tekorten, bijvoorbeeld voor kuipers en markeerders. De injectie met nieuwe arbeiders heeft het aantal dagen werkloosheid wel met 80 procent doen stijgen. De eerste helft van 2019 telden we 41.620 van die ‘dopdagen’. Voor heel 2018 waren dat er 45.000.”

Die 80 procent klinkt spectaculair, maar is volgens Pauwels logisch na jaren van erg weinig dopdagen. In een crisisjaar als 2009 verzamelden de havenarbeiders alleen al in de maand maart 42.000 stempeldagen. “En je moet nu eenmaal op een fatsoenlijke manier de pieken aan werk kunnen opvangen met een vast contingent.”

Overigens werven de patroons in de haven nog steeds weinig arbeidskrachten buiten die vaste ‘pool’ aan hoewel de aangepaste wet-Major dat toelaat. “Ze doen dat enkel voor specifieke profielen of wanneer ze arbeidskrachten willen testen”, stelt Yann Pauwels vast. Antwerpen telt circa 9.400 havenarbeiders.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.