Handelaars Brederodestraat willen vereniging oprichten

De handelaars in de Brederodestraat willen een winkeliersvereniging oprichten. Op die manier willen ze het negatieve imago van de straat oppoetsen en in de toekomst conflicten vermijden tussen Turken en Koerden.

Nico Volckeryck van ondernemersorganisatie Unizo ging zaterdag de straat op om, samen met provincieraadslid Sener Ugurlu (sp.a) te praten met de handelaars.


"Er zijn subsidiemogelijkheden die de stad ter beschikking stelt om winkeliersverenigingen te ondersteunen en activiteiten te organiseren", zegt Nico Volckeryck. "Unizo wil ook helpen om de vereniging of een vzw op te starten en de papierwinkel en subsidie-aanvragen in orde te krijgen. Ik heb het hier ook al over gehad met schepen van Middenstand Koen Kennis en die juicht het initiatief toe."


"Er zijn al eerste verkennende gesprekken geweest. De mensen die ik sprak, staan zeer positief tegenover het idee van een winkeliersvereniging", zegt Alper Cetinkaya, die al 25 jaar een winkel in ramen en deuren uitbaat in de straat. "Zelf leed mijn handel geen verlies door de rellen, maar er zijn er andere. Zaken die omzet verliezen omdat klanten bang zijn voor een herhaling of cafés die vroeg dicht moeten vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen. De zenuwen staan nog wat gespannen, maar we moeten zien dat we ons samen organiseren in de komende maanden om nieuwe feiten te voorkomen en ook op de politiek te kunnen wegen."

Eerst Antwerpenaar

Ook Mesut Goker van de winkel in huisraad en speelgoed om de hoek ziet de winkeliersvereniging wel zitten. "In de 24 jaar dat ik hier zit gebeurde er nooit wat ergs, tot nu. We moeten beseffen dat we elkaar nodig hebben. We zijn niet enkel Turk, Marokkaan of Koerd maar in de eerste plaats Antwerpenaar en handelaar. Ik zou willen dat de politieke situatie van Turkije in Turkije blijft, die moeten we hier toch niet op straat uitvechten?" (DILA)