Haarwensen helpt zieke kindjes aan pruik

Links: Viviane (17) met haar nieuwe pruik. Rechts Yanti (18), van wie haar verwerkt werd in de pruik van Viviane. Achter hen hun gezamenlijke foto. Toen de foto gemaakt werd, ontmoetten de meisjes mekaar voor het eerst.
Laenen Links: Viviane (17) met haar nieuwe pruik. Rechts Yanti (18), van wie haar verwerkt werd in de pruik van Viviane. Achter hen hun gezamenlijke foto. Toen de foto gemaakt werd, ontmoetten de meisjes mekaar voor het eerst.
De stichting Haarwensen gaat vanaf vandaag ook Belgische kinderen aan een pruik helpen. De Belgisch-Nederlandse organisatie lanceerde haar campagne in St. Vincents, de conceptstore op de Kleine Markt in Antwerpen. Portretten van de kinderen met hun nieuwe haardos zijn er nog te bekijken tot eind maart.

De stichting Haarwensen gaat vanaf vandaag ook in België volop op zoek naar mensen die hun haar willen doneren. Per vier 'staarten' kan de organisatie een pruik laten maken. Kinderen die door ziekte hun haar zijn kwijtgeraakt, krijgen een gratis pruik.


Viviane (17) uit Zepperen kreeg als een van de eerste kinderen een pruik van Haarwensen.


"Voor meisjes van mijn leeftijd is haar natuurlijk een belangrijk onderdeel van hun identiteit. Men zegt wel altijd dat ware schoonheid vanbinnen zit, maar de eerste indruk maak je toch altijd met je uiterlijk", zegt Viviane.

Jorien De Moor (17) laat haar haar knippen voor het goede doel.
Laenen Jorien De Moor (17) laat haar haar knippen voor het goede doel.

Hersentumor

Op haar tiende werd bij Viviane een hersentumor vastgesteld. Als gevolg van de langdurige chemokuur verloor Viviane langzaamaan haar haar. Vier jaar lang liep ze rond met een petje, om haar kale hoofd te verbergen voor de buitenwereld.


Op een dag, toen ze voor een controle weer naar het ziekenhuis moest, sprak een van de verpleegsters haar aan over de Stichting Haarwensen. De Nederlandse organisatie had plannen om naar België uit te breiden. En Viviane kwam in aanmerking voor een gratis pruik.


"Ik was dolgelukkig toen ik dat hoorde. Twee maanden nadat ik me had ingeschreven, liep ik rond met een prachtige pruik, die gemaakt werd met het haar van Yanti (18). Ik had haar nooit ontmoet, maar vandaag staan we hier met hetzelfde haar."


 (PJBA)