Gruwelmoord wordt behandeld voor correctionele rechtbank

Het Roemeense slachtoffer Dorina Stef (37).
KOS Het Roemeense slachtoffer Dorina Stef (37).
De gruwelmoord op het Antwerpse Zuid zal behandeld worden voor de correctionele rechtbank, en dus niet voor het hof van assisen. Ludovic Zetocha (40) sneed zijn ex Dorina Stef (37) in 2015 de keel over en gooide haar van de derde verdieping naar beneden. "Het verwerkingsproces van de nabestaanden wordt opnieuw met minstens een jaar verlengd, dat vreet aan hen", zegt strafpleiter Walter Damen.

De moord werd op 27 mei 2015 gepleegd. Ludovic Zetocha brak in de loop van de nacht via het terras binnen bij de onderbuur van zijn ex in een flatgebouw aan de Graaf Van Hoornestraat. De hele nacht werd de man, Theo, vastgehouden. 's Ochtends nam Zetocha hem mee om op de derde verdieping binnen te geraken bij zijn ex Dorina. Hij bedreigde de Roemeense met een mes. Toen de politie toekwam, zagen ze hoe Zetocha de vrouw op de vensterbank vasthield. Voor de ogen van de politie en heel wat voorbijgangers sneed hij haar de keel over en gooide hij zijn ex drie verdiepingen naar beneden. Het duurde uren voor de dader zich overgaf en overmeesterd kon worden.

Eerdere veroordeling

Het parket-generaal vroeg de verwijzing naar het hof van assisen, maar de kamer van inbeschuldigingstelling nam toch een verzachtende omstandigheid aan: Zetocha liep in ons land nog geen veroordeling voor een crimineel feit op. "Dat is een argument dat ik heb opgeworpen", zegt meester Carl Slabbaert. "Ik vind de beslissing terecht. Ik hou niet van mediatieke processen. Beroepsrechters zijn beter geplaatst om over deze zaak te oordelen dan lekenrechters zonder juridische achtergrond."

"Onzekerheid vreet"

Een stelling die meester Walter Damen, die optreedt namens de burgerlijke partijen, met klem tegenspreekt. "Het verwerkingsproces wordt zo voor mijn cliënten opnieuw met minstens een jaar verlengd", zegt de strafpleiter. "Die onzekerheid, die lijdensweg. Dat vreet aan mensen. En dan spreek ik nog niet over de oneerlijkheid van het systeem. In Wallonië worden moorddossiers wél naar assisen gestuurd. Mensen weten het zelf ook niet meer. Ik vind dat justitie daarin faalt."


Aan de behandeling voor een strafrechtbank moet volgens Damen worden gesleuteld. "Een beklaagde wordt amper verhoord, terwijl dat net in een assisenzaak essentieel is. Betrokkenen komen niet persoonlijk aan het woord."


De verwijzing komt niet slecht uit. De assisenzaal in Antwerpen is door een nakende renovatie van het gerechtshof onbeschikbaar. Eventuele processen zouden sowieso in Tongeren worden behandeld. (KAV)