Grote Omarming strandt op 4.000 deelnemers

Een mensenketting vormen was het opzet van de Grote Omarming.
Laenen Een mensenketting vormen was het opzet van de Grote Omarming.

Ze hadden zondag voor de 'Grote Omarming' van de stad op 10.000 deelnemers gerekend, het werden er 4.000. Maar ook daarmee is de nieuwe burgerbeweging Plan A blij. De kruispunten maakten het lastig: telkens het licht op rood sprong, brak de ketting.


Plan A startte in maart. "We plaatsen burgerinspraak bovenaan, niet enkel via verkiezingen", zegt medeoprichtster Ciska Hoet.


"We willen zorg dragen voor de stad en ideeën verzamelen om volgend jaar tot een 'Pact van A' te komen. 25 punten rondom de stad met elkaar verbinden door middel van een mensenketting: dat was zondag het opzet, als kroon op het aftrapweekend. Maar met 150 tot 200 man per startplaats bleek dat te ambitieus. Aan deSingel vertellen Katrien Meganck en Veerle waarom ze erbij wilden zijn.


"Burgerbewegingen moeten meer impact hebben op de politiek. De besparingen op gezondheidszorg, onderwijs en cultuur zijn een kwalijke zaak. Terwijl die sectoren de samenleving binden."


Politici van heel wat partijen steunen Plan A. Het lijkt wel of iedereen plots burgerparticipatie heeft ontdekt. Op 7 mei bouwt de beweging in Brussel symbolisch de langste tafel ooit in België.