Grootste Kringwinkel van 't stad

TWEEDEHANDSWINKEL IN ABDIJSTRAAT VERNIEUWD EN UITGEBREID

Fenna Bouve van De Kringwinkel in de boekenafdeling. Het thema 'hergebruik' werd in de hele winkel doorgetrokken. Zo zijn de boekenrekken gemaakt van paletten.
Foto De Scheirder Fenna Bouve van De Kringwinkel in de boekenafdeling. Het thema 'hergebruik' werd in de hele winkel doorgetrokken. Zo zijn de boekenrekken gemaakt van paletten.
Heel wat handelaars zijjn de afgelopen jaren vertrokken uit de Abdijstraat op het Kiel, maar De Kringwinkel doet er gouden zaken. De handel draait zo goed dat ze de winkel uitbreid hebben tot de grootste Kringwinkel van de stad waar je kan snuisteren tussen 1.340 vierkante meter aan tweedehandsgoederen. Hergebruik is hot, zo bewijzen de cijfers: "Wij halen elke maand in Antwerpen 750 ton herbruikbare goederen op."

Er is vijf maanden aan gewerkt maar het resultaat mag er zijn: met 1.340 vierkante meter is De Kringwinkel in de Abdijstraat nu de grootste van in totaal acht Antwerpse vestigingen. "We hebben ons magazijn op de eerste verdieping helemaal omgebouwd tot winkeloppervlakte. Nu vind je hier een mooie kledingafdeling", zegt woordvoerster van De Kringwinkel Fenna Bouve. Het thema 'hergebruik' werd in het interieur volledig doorgetrokken: overal is recuperatiehout gebruikt, van de boomstam-stoeltjes in de paskamers tot de paletten die als boekenrek dienst doen.

Verbeterd imago

De Kringwinkel gelooft ook echt in de vestiging in de Abdijstraat. "De afgelopen jaren trokken veel winkels weg, maar wij geloven rotsvast in deze buurt. Het zijn ook vooral de bewoners van het Kiel, Hoboken en Antwerpen-Zuid die de weg naar deze winkel vinden." Het verbeterde imago van De Kringwinkel lokt ook jonge klanten naar de winkel. "Het beeld van 'geitenwollensokkenwinkel' is definitief verdwenen", zegt Bouve. "We hebben klanten uit alle lagen van de bevolking: van de klassieke budgetkopers of mama's op zoek naar een nieuwe outfit voor hun jongste spruit tot de echte schattenjagers die hier in de bakken met platen, boeken of strips komen neuzen."


In 2016 viert De Kringwinkel haar 25ste verjaardag. "We zijn enorm gegroeid in die 25 jaar", zegt Bouve. "In 1991 begon De Kringwinkel met drie vrijwilligers die achter de Antwerpse vuilkar aan liepen om alle nog bruikbare spullen te redden. Nu telt de organisatie acht Antwerpse winkels met 370 medewerkers. De Kringwinkel is ook een sociaal tewerkstellingsproject waar onder meer langdurig werklozen aan de slag kunnen. "Elke maand halen we in totaal 750 ton op in Antwerpen alleen al. Elke dag verkopen we voor 14.000 euro aan goederen op acht verschillende locaties", zegt Bouve.

Opgehaalde goederen

55 procent van de opgehaalde goederen raakt verkocht in de winkels, maar ook met de overschot worden nuttige dingen gedaan. "Vijftien procent wordt hergebruikt als basis voor houtproducten en 35 procent kan gerecycleerd worden tot nieuw plastic. In De Kilomeetwinkel in Merksem verkopen we ook restjes per kilo of per meter en dat gaat heel goed. Een kilo huisraad heb je al voor vijftig cent. Een koopje toch?" In Diest en Aalst opent De Kringwinkel daarom ook een Kilomeetwinkel.


Op de Dag van de Kringwinkel vind je vandaag een feestje in elke winkel en extra aanbod: vintage kleding in de Abdijstraat, retro videogames, spiegels en kaders in de Sint-Jorispoort en muziekinstrumenten in de Kroonstraat.