Gratis jassen voor daklozen in Centraal Station Antwerpen verdwenen: “Gestolen of opgeruimd, we weten het niet”

De jassen hingen bij de ingang van het Centraal Station.
RV De jassen hingen bij de ingang van het Centraal Station.
De jassen die bij de ingang van het Antwerps Centraal Station hingen zijn opgeruimd of gestolen. “Ze hingen daar voor mensen die er één nodig hadden, vooral dak- en thuisloze mensen”, zegt organisatrice van de actie, Patricia Hendrix. “Wie de jassen meenam, we hebben geen idee.”

‘Are you cold? Take one. Want to help? Leave one.’ Met die eenvoudige boodschap hing Patricia Hendrix een tiental jassen bij de ingang van het Centraal Station. Wie een jas nodig had, kon er gratis één meenemen. Wie nog een jas op overschot had, hing er eentje bij. “Veel mensen schamen zich om een jas op te halen aan een loket of bij een hulporganisatie. Niemand wil laten zien dat hij dakloos is. Op deze manier kunnen mensen die het nodig hebben in alle anonimiteit een jas oppikken. Wie thuis nog een jas heeft die hij niet draagt, kan die aan het rek hangen.”

Kuisploeg

Een warm initiatief in koude dagen, maar het was van korte duur. Amper een paar dagen na de start van de actie, is de hele inboedel opgeruimd of gestolen. “De actie was populair en heel wat mensen kwamen een jas ophalen, maar er werden ook veel jassen opgehangen”, vertelt Patricia. “En ook het bordje met info en de kapstokken zijn meegenomen. De kans bestaat dat de kuisploeg van de stad of van de NMBS alles opruimde, maar dat is nog helemaal niet zeker.”

Toch blijft Patricia niet bij de pakken neerzitten. “De actie moet gewoon doorgaan tijdens deze koude dagen. Ik heb op dit moment nog zo’n 70 à 80 jassen in de auto liggen. Een aantal daarvan zullen we zeker vanavond opnieuw ophangen. Hopelijk worden ze deze keer niet opgeruimd of gestolen.”
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lynsey chellaoui-van deun

  Ik vind dit een super initiatief mag wel vaker gebeuren dat mensen hun medemensen helpen vooral in deze tijden er komen steeds meer daklozen bij het kan van de ene op de andere dag jou zelf overkomen zou jij dan niet willen dat iemand hulp bied?

 • christine herremans

  Miss de jassen gewoon uit delen aan de daklozen dat is beter dan zomaar ergens hangen aan een gebouw .

 • Dieter Desmet

  Dit is gewoon een manier van sluikstorten... kan je even goed een hoekje maken met: frigo nodig? TV nodig? Matras nodig?

 • rita devalckeneer

  Mss op elke jas een kaartje hangen welke bedoeling dit geeft en van welke organisatie dit is

 • Rayan El Arami

  Ik zou eens in een tweedehands winkel gaan neuzen ;)