Gps-bende krijgt celstraffen tot 4 jaar

Twee Litouwers van 28 en 30 jaar zijn veroordeeld tot celstraffen van 4 jaar voor een reeks van zeker 60 diefstallen uit wagens, onder meer in Mechelen en Antwerpen. Een 21-jarige landgenoot kreeg 40 maanden.

De politie kwam de bende een jaar geleden op het spoor. Door middel van observaties, DNA-onderzoek en telefonieonderzoek konden ze gelinkt worden aan de diefstal van tientallen airbags en gps-toestellen. Op de grens tussen Duitsland en Polen werd een Litouwer opgepakt, die in het bezit was van zo'n veertig gps-toestellen en airbags. Onderzoek wees uit dat 25 van die toestellen afkomstig waren van diefstallen in Dilbeek, gepleegd tussen 19 en 28 juli.


Dat de drie geen amateurs waren bleek uit het feit dat ze steeds van verblijfplaats wisselden. Ze huurden telkens voor een maand een Airbnb-slaapplek in het Brusselse. 's Avonds trokken ze er dan op uit met de trein om de volgende ochtend terug te keren met hun buit. Naast gps'en en airbags gingen ze ook aan de haal met fietsen, zonnebrillen en fototoestellen. Uiteindelijk konden ze in hun laatste toevluchtsoord in Molenbeek dan toch opgepakt worden. (WHW)