Gioia (28) leidt mensen met een beperking op tot barista: “Ik wil tonen wat ze in hun mars hebben”

Gioia Petrarca met haar plannen voor koffiebar Bar Norm.
Gioia Petrarca Gioia Petrarca met haar plannen voor koffiebar Bar Norm.
Binnenkort opent Gioia Petrarca (28) een bar in Antwerpen waarmee ze als sociaal onderneemster een voorbeeld wilt worden. Met Bar Norm zal ze mensen met een beperking de kans geven om mee te draaien op de arbeidsmarkt.

Gioia Petrarca (28) werkte vier jaar lang als opvoedster en ging daarna aan de slag als recruiter. Die ervaring in de zorgsector en op de arbeidsmarkt gaven haar een kritische blik op de maatschappij. Ze zag een grote kloof tussen de arbeidsmarkt en mensen met een beperking. “Er bestaan beschutte werkplaatsen of ateliers met vrijwilligerswerk voor mensen met een beperking, maar ik geloof dat ze vaak meer in hun mars hebben”, vertelt Gioia. Ze droomt al jaren van een zaak waarin ze haar passie, koken, kan combineren met sociaal ondernemerschap.

Barista

Bar Norm wordt een hippe bar om een koffie te komen drinken of iets te eten. Er zal een mix zijn tussen gewone werknemers en werknemers met een beperking. Gioia zal hen opleiden en coachen tot volwaardige barista’s, zodat ze klaargestoomd worden voor de arbeidsmarkt. De producten van Bar Norm zullen zo veel mogelijk uit zorgboerderijen komen. 

Als Italiaanse wilt ze ook graag een speciale toets geven aan de bar. “Ik speel met het idee om bijvoorbeeld tapas met Italiaanse invloeden te verkopen”, vertelt ze.

Nederland en Scandinavië

Het logo van Bar Norm zijn twee ruiten die in elkaar blenden. Ze staan symbool voor de gewone arbeidsmarkt en de wereld van mensen met een beperking die gemixt worden. In Nederland en Scandinavië staat het sociaal ondernemen volgens Gioia al verder. 

“Men heeft daar bijvoorbeeld ‘Fröbel’, een bar waarbij personen met een beperking klaargestoomd worden voor de reguliere arbeidsmarkt. Gioia wil met haar concept het sociaal ondernemen in Antwerpen stimuleren. “Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn voor anderen om ook mensen met een beperking in dienst te nemen. Ik wil met mijn bar kunnen tonen dat dat mogelijk is.”

Wil je op de hoogte blijven van de openingsdatum en locatie? Check de Facebookpagina ‘Bar Norm Antwerpen’ en het Instagramaccount ‘bar.norm’.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Buyck

    Hier is niets vernieuwends aan. Deze initiatieven bestaan al langer. Hetzij met personen met een handicap, danwel voor personen met een arbeidshandicap (bvb gedetineerden). Zo bestaat er al tientallen jaren in Kortrijk een brasserie,uitgebaat door personen met een handicap en met hen als kelner/opdiener.

  • rik van dijck

    Respect en vooral veel succes gewenst !!