Gezocht: 100 gezinnen om afvalvrij te leven

DUURZAAMHEIDSPROJECT OP NIEUW ZUID DUURT 100 DAGEN

Anne bestelt noten op de markt. Ze kiest bewust voor een glazen bokaal.
Foto Karen Van Winkel-Leverancier van Schoonheid Anne bestelt noten op de markt. Ze kiest bewust voor een glazen bokaal.
De stad Antwerpen is op zoek naar 100 gezinnen uit Antwerpen-Zuid die 100 dagen lang zo weinig mogelijk afval willen. De oproep kadert in de actie '100-100-100' van het duurzaamheidsproject Circulair Zuid. "Begin klein. Anders geef je snel op", geeft Anne Drake, die al vijf jaar 'afvalvrij' leeft, goede raad.

Met 100 deelnemende gezinnen 100 dagen lang zo afvalarm mogelijk leven, dat is het opzet van het project '100-100-100'. De campagne is geïnspireerd door een actie in Nederland, waar de deelnemers hun restafval met gemiddeld 85 procent verminderen. Antwerpenaars die zich inschrijven, krijgen wekelijks een opdracht en tips. Er staan ook lezingen en workshops gepland.


Leven met minder afval: Anne Drake uit Brasschaat weet hoe je dat best aanpakt. Zij begon er vijf jaar geleden mee. Vandaag is haar gezin bijna helemaal plasticvrij.


"Het klinkt misschien gek, maar ik heb jarenlang in een bedrijf gewerkt dat multimediaverpakkingen maakte", zegt Anne. "Nadat ik de documentaire Plastic Planet van Werner Boote had gezien, heb ik mijn job opgegeven. In de documentaire wordt uitgelegd hoe slecht plastic wel is. Ik was echt gedegouteerd. Plastic is niet alleen slecht voor het milieu. Ook ons menselijk lichaam lijdt eronder. Het is kankerverwekkend, verstoort onze hormonen en kan leiden tot onvruchtbaarheid."

Blog

Anne kwam uit bij de 'zero waste lifestyle', waarbij je probeert om zo weinig mogelijk afval te produceren. Haar zoektocht naar een groener leven goot ze in een blog en in een boek. Anne geeft ook workshops.

Kraantjeswater

"Maak het jezelf niet te moeilijk, begin klein. Anders geef je snel op", zegt Anne. "Stop met het kopen van kleine potjes yoghurt en ga voor een glazen bokaal. Appels koop je best niet langer per zes, verpakt in een plastic bakje. Koop ze apart op de markt of de kleinhandelaar en stop ze in je eigen draagtas. Ik kies ook voor kraantjeswater en laat de plastic flessen water links liggen."


De stad Antwerpen wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn. Om dat doel te bereiken werd in de wijk Nieuw Zuid gestart met een circulaire economie, onder de naam Circulair Zuid. "Circulair Zuid wil samen met burgers projecten opzetten en mikt op een besparing op vier niveaus: water, energie, afval en hergebruik van materialen", legt schepen voor Leefmilieu Nabilla AIt Daoud (N-VA) uit.


De afvalcampagne '100-100-100' is de eerste concrete actie van Circulair Zuid. Wel is er op Nieuw Zuid al een buurtcompostplaats geïnstalleerd waar de bewoners met hun groenafval terecht kunnen. En bij Circuit, het belevingscentrum van de Kringwinkel, kunnen bewoners hun toestellen een nieuw leven geven, gereedschap ontlenen of zelf aan de slag gaan in het atelier.