Getuigen zagen Hodei aan Koolkaai

NIEUWE BEELDEN MOETEN DOORBRAAK FORCEREN IN ZAAK VERMISTE BASK

De nieuwe camerabeelden waarop Hodei te zien is.
kos De nieuwe camerabeelden waarop Hodei te zien is.
Nieuwe beelden en getuigenissen van drie vrienden die Hodei Egiluz Diaz voor het laatst zagen in de nacht van zijn verdwijning, kunnen een doorbraak in het onderzoek naar de verdwenen Bask betekenen. De getuigen kwamen de jongeman tegen aan de Koolkaai.

Nadat de federale politie een nieuwe oproep had gedaan, namen nieuwe getuigen in maart contact op met de speurders. "Op 18 oktober hadden we afgesproken met de groep waarmee we in september naar Brazilië zijn gereisd. Na het eten gingen we iets drinken in café De Vuile Was in de Grote Pieter Potstraat", vertelt de 27-jarige Frederik Oprins. Dat is toevallig het café waar ook Hodei die avond met vrienden aan het feesten was. "Maar daar hebben we hem niet gezien", vertelt Leen Vannut (29). Pas wanneer de vrienden terug onderweg waren naar hun geparkeerde auto op de Rijnkaai kwamen ze Hodei tegen.

kos

Orteliuskaai

"Aan de hoek van de Koolkaai met de Orteliuskaai kwam een jongeman naar ons toe gewandeld", vertelt Christopher Leyssen (26). Frederik herinnert zich nog het meest van de ontmoeting omdat hij die avond BOB was. "Hij sprak gebrekkig Engels en had een zuiders accent. Hij vroeg ons of we hem wilde meenemen. Hij was 0duidelijk dronken en was verward. Hij keek de hele tijd achterom alsof hij achtervolgd werd", aldus Frederik. "We probeerden op hem in te praten, maar wat we zeiden drong niet tot hem door." "Hij was heel bleek en had grote ogen. We vroegen hem of we een taxi of de politie konden bellen, maar hij reageerde niet", vertelt Leen. "We dachten niet dat hij in gevaar was. Het was toen ook Dag van de Jeugdbeweging en we dachten dat hij gewoon te veel gedronken had", aldus Frederik. Nadien vergaten de drie vrienden hun ontmoeting met Hodei snel.

Twijfels

"Pas toen we op 20 december terug in Antwerpen waren viel me een affiche aan een elektriciteitskast op. De jongen op de foto leek op wie we de vorige keer waren tegengekomen en de datum van de verdwijning klopte ook. Maar omdat we twijfelden heb ik de politie niet gecontacteerd. Toen ik in maart een nieuw opsporingsbericht zag, heb ik mijn twijfels opzij gezet en naar Child Focus gebeld", vertelt Frederik.


De getuigenissen van de vrienden zorgden voor een nieuwe doorbraak in de zoektocht. De jonge Bask was voor het laatst op camerabeelden gezien om 4.11 uur op de hoek van de Oudeleeuwenrui en het Falconplein. "De nieuwe getuigen hebben Hodei nog om 4.30 uur gezien. Daardoor weten we nu dat hij terug in de richting van de Suikerrui aan het wandelen was en kunnen we ons zoekgebied uitbreiden", vertelt Frank Van Saelen, hoofd van de moordbrigade van de gerechtelijke politie. "Het is mogelijk dat nog meer mensen hem in de buurt gezien hebben. We hopen dat meer getuigen zich zullen aanmelden."


De uitzending van Faroek zorgde niet meteen voor een doorbraak. De tips die via het hulpnummer binnenkomen, worden door de federale politie opgenomen en dan doorgestuurd naar de moordbrigade van de gerechtelijke politie in Antwerpen.


"Voor het eerst heeft Faroek ook de beelden van de bewakingscamera's mogen gebruiken. Daarop zie je hoe Hodei die nacht op verschillende plaatsen in de buurt van het Schipperskwartier is gefilmd. Om tactische redenen zijn die beelden niet in de vorige uitzendingen van Faroek gebruikt. Nu wel, in de hoop dat er toch nog getuigen zijn die Hodei herkennen en ons bellen waar zij hem voor het laatst hebben gezien", zegt Frank Van Saelen.


De kans bestaat dat Hodei in de Schelde, vlak bij de Koolkaai, is beland en in het Willem- of Bonapartedok aan het Museum aan de Stroom, waar al drie keer met duikers gezocht werd.