Gerecht vervolgt ‘superpapa’ die acht illegale kinderen erkent

Schijnerkenningen en alle voordelen eraan verbonden zijn strafbaar sinds 1 april 2018.
rr Schijnerkenningen en alle voordelen eraan verbonden zijn strafbaar sinds 1 april 2018.
De 31-jarige Serge N., een Belg met Afrikaanse roots, verschijnt binnenkort voor de Antwerpse strafrechter op verdenking van schijnerkenning van acht kinderen. De man heeft 8 kinderen van 8 illegale partners erkend. De procureur meent dat er fraude in het spel is: de erkenningen dienden enkel om de illegale moeders en kinderen aan de Belgische nationaliteit en aan OCMW-steun te helpen. 

Het Antwerpse OCMW maakte het probleem van schijnerkenningen in 2016 publiek met enkele frappante voorbeelden. Een Angolese man erkende in 10 jaar liefst 10 kinderen bij 10 illegale vrouwen. De vrouwen en kinderen kregen de Belgische nationaliteit en vroegen vaak  leefloon aan bij het OCMW. Een andere vader erkende zelfs 12 kinderen. Het OCMW speelde de informatie door aan de Antwerpse procureur. 

“Zo is het ook met mijn cliënt gegaan. De politie is een onderzoek gestart op basis van informatie van het OCMW. Mijn cliënt is in december 2017 gearresteerd en zit nog altijd in voorarrest met een elektronische enkelband. Ik ken zware criminelen die veel sneller vrij komen. Mijn cliënt wil  werken om te integreren in de Antwerpse samenleving, maar door die enkelband krijgt hij geen kans”, aldus advocaat Roeland Jans die Serge N. bijstaat.

De  Afrikaanse man beweert dat hij met de acht illegale moeders een relatie heeft gehad. Wanneer de vrouwen in verwachting raakten, maakte hij geen probleem van de erkenning van de baby.

Verantwoordelijkheid

“De man was misschien naïef maar hij nam wel zijn verantwoordelijkheid als vader op. Met verschillende kinderen en moeders heeft hij trouwens contact gehouden. De procureur beschuldigt hem nu van valsheid in geschrifte en mensenhandel, omdat hij beweerdelijk niet de biologische vader zou zijn. Het onderzoek is afgerond en is deze week naar de correctionele rechtbank verwezen. Minstens drie moeders moeten mee voor de strafrechter verschijnen”, aldus Jans. 

Sinds 1 april 2018 is de  nieuwe wet op “Fraudeleuze Erkenning” van kracht. De rechter kan dankzij die wet de erkenning van het kind vernietigen en alle voordelen ongedaan maken. Zo kan de rechter de Belgische nationaliteit van de moeders intrekken waardoor zij terug illegaal worden en het land kunnen worden uitgezet. Of het Antwerpse parket zo ver wil gaan, blijft afwachten. “Pas voor de strafrechter zal de procureur zijn vordering bekendmaken”, zegt Kristof Aerts van het parket. 

Het proces zal ten vroegste na de vakantie gevoerd worden. Verdachte Serge N. blijft ondertussen procederen om van zijn elektronische enkelband verlost te worden. 

Groen Borgerhout

De problematiek van de schijnerkenningen kwam vandaag opnieuw in de actualiteit met een aanval van N-VA op districtsburgemeester Marijke Preneel (Groen) van Borgerhout. Zij heeft tot twee keer toe een negatief advies van de politie naast zich neergelegd en de erkenning van een Afrikaanse kind goedgekeurd. Door die erkenning kreeg de illegale vader verblijfspapieren en was hij ineens legaal in België.

De N-VA afdeling Borgerhout eiste daarop het ontslag van Preneel. De politica van Groen ziet geen reden om een stap opzij te zetten. “Ik heb die erkenningen in eer en geweten goedgekeurd.” 
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny janssens

  Deze paljassen maken het Vlaams-Belang groot.

 • Danny Govaerts

  Als fraude hier bewezen wordt heel de handel het land uit zetten want bewust de OCMW oplichten . Is de bevolking oplichten. En de Afrikaanse cultuur kennende zal hij bij elk inkomen wel een deel opgeëist hebben..

 • Sabrina Pirotte

  Eigenlijk moeten al de medewerkers aan die fraude de bedragen van gans die jaren terug betalen, maar dat is wishful thinking

 • Greta Van den broecke

  Dit is gewoonweg schandalig en groen laat dat toe. BDW heeft gelijk. Als groen aan de macht komt dan gaan we een nachtmerrie beleven. Dan worden zulke zaken schering en inslag en wij, brave Vlamingen (want de Walen hebben geen centen), zullen wel betalen. Als die mannen veroordeelt worden dan moet de Belgische nationaliteit afgenomen worden, de uitkeringen gestopt en heel die boel terug naar hun geboorteland. Men zou op de duur nog op het VLB gaan stemmen...

 • Marcel de Vrome

  DNA testen gedaan?, betaalt hij onderhoudsgeld? (van wat?), aan de advocaat: blijven proberen! Die Belgen slikken toch alles anders zeggen we dat ze racist zijn!