Gemeenteraadslid Axel Polis vraagt langere tramperrons

De Antwerpse perrons volgen de evolutie van steeds langere trams niet. Dat zegt gemeenteraadslid Axel Polis (Open Vld). "Het pijnlijkste voorbeeld zijn de gloednieuwe perrons op het Eilandje. Die zijn niet aangepast aan de eventuele komst van de 60 meter lange dubbele Hermelijnstellen."


Axel Polis stelt twee jaar na de introductie van de 43 meter lange Albatros vast dat er nog steeds geen lijn zit in de lengte van de Antwerpse perrons. "De MIVB in Brussel heeft een minimum opgelegd van 45 meter. Het lijkt me dat men zich in onze stad niet overal aan het voorbereiden is op langere trams. Elke Antwerpenaar die al eens de tram neemt, weet dat dat nochtans broodnodig is."


De Lijn startte in november met een proefproject: tramlijn 3 rijdt tussen Merksem en Zwijndrecht met gekoppelde Hermelijntrams van 60 meter. Polis: "Liefst 53 van de 84 Hermelijnen kunnen op die manier worden ingezet. Daarom is het een gemiste kans dat de perrons van de Noorderlijn en aan het Havenhuis op het Eilandje niet berekend zijn op die XL-maat. Dat zou toch een kwestie van gezond verstand moeten zijn?"


Astrid Hulhoven, woordvoerster van De Lijn, wijst erop dat je niet overal in de stad voldoende ruimte hebt voor extreem lange perrons. "Telkens we een perron aanleggen, volgen we ook de norm van dat moment. We weten niet steeds wat de toekomst brengt." (PHT)