Geld gezocht voor taalbad jonge vluchtelingen

Een klas student-vluchtelingen met uiterst links Gaith Ghazal.
Foto Saskia Castelyns Een klas student-vluchtelingen met uiterst links Gaith Ghazal.

Universiteit Antwerpen en Atlas, integratie & inburgering Antwerpen, bieden momenteel aan 32 hoogopgeleide nieuwkomers een intensief traject Nederlands aan. Daar hangt een prijskaartje aan vast van 3.975 euro. Daarom worden er vanaf nu beurzen toegekend aan student-vluchtelingen. De Universiteit Antwerpen zet een campagne op om fondsen te werven bij alumni en sympathisanten. "Zo willen we een groep erg gemotiveerde vluchtelingen die geen toegang hebben tot de Antwerpse stadsbeurzen de kans bieden verder te studeren in ons land. Een van die studenten is Kotib Saket: "Er zijn veel kleine tests, dat helpt. Maar de grote test, de ITNA op het einde, is belangrijker. Dat is het toelatingsexamen voor de universiteit. Wij leggen de ITNA af in september, dus we hebben maar één kans."


"Elke dag praten met Vlamingen is de beste leerschool", weet Gaith Gazal. "Maar Belgen vinden het raar dat je hen aanspreekt. Iedereen is vriendelijk, maar ze nemen geen initiatief."

Steunen

In september geeft de Universiteit Antwerpen een nieuwe groep nieuwkomers de mogelijkheid om zich onder te dompelen in de Nederlandse taal. Dit project steunen kan door te storten op BE46 7350 0799 7636. (SCA)