Geen thaiboksen of filmtickets meer voor leefloners

OCMW-klanten kunnen geen financiële steun meer vragen voor offensieve gevechtssporten, fitness of filmtickets. "Het is niet onze taak om kinderen te leren hoe ze iemand knock-out moeten boksen", zegt OCMW-ondervoorzitter Marco Laenens (N-VA).


OCMW-raadslid Lise Vandecasteele (PVDA+) noemt de besparing op vrijetijdsbesteding onrustwekkend. "Voor mensen in armoede is deelname aan sport en cultuur belangrijk. Zo kunnen ze even de dagelijkse zorgen vergeten. Maar met een leefloon spring je niet ver."


Dat het OCMW een onderscheid maakt tussen activiteiten, gaat er bij PVDA+ niet in. "Waarom wordt zwemmen wél betaald en fitness niet?"


Marco Laenens: "Het klopt dat we 15 à 20 procent willen besparen op ons jaarlijks budget van 495.000 euro voor vrije tijd. Nu zijn er overlappingen met culturele centra en Buurtsport, waar leefloners òòk steun kunnen vragen. Voor 2 euro kan men dan bijvoorbeeld naar de bioscoop. Overigens verhogen we ook bepaalde steun. Zo gaan we orthodontie, psychologische begeleiding van leerlingen en bepaalde schoolkosten voor de volle pot terugbetalen."


Laenens wijst er ook op dat het grootste deel van het budget vorig jaar - 275.000 euro - naar de aankoop van laptops voor leefloners of hun kinderen vloeide.


(PHT)