Geen buit gevonden bij plofkraakbende

Drie verdachten die vorige week zijn gearresteerd op verdenking van zes plofkraken, blijven in de cel. Een vierde verdachte komt volgende week voor de raadkamer. Kopstuk Jermain F. doet er voorlopig het zwijgen toe.


De plofkraken waarvoor de verdachten in aanmerking komen, zijn die van Tielt-Winge (15 mei), Buggenhout (6 juni), Boechout (13 juni), Lummen (21 juni), Stekene (10 augustus) en een mislukte poging in Sint-Laureins (20 juli). De totale buit van de plofkraken zou 560.000 euro bedragen.


In Nederland werden vier verdachten gearresteerd. Het Antwerpse gerecht wacht op hun overlevering. In België werden Ilyas E.G., Imraan B. en Jermain F. aangehouden voor de zes plofkraken. Zij zaten al in voorarrest. In Wiekevorst werd Yazila H. gearresteerd. Zij is de echtgenote van kopstuk Jermain F.


De bende wordt verdacht van zware diefstal, criminele organisatie en opzettelijke brandstichting bij nacht in een bewoond pand. Daar staan gevangenisstraffen op van twintig tot dertig jaar. "Mijn cliënt betwist zijn betrokkenheid bij de feiten. Hij heeft een verklaring afgelegd en werkt mee aan het onderzoek", zegt advocaat Tim Smet namens Ilyas G.


Jermain F. beroept zich op zijn zwijgrecht, zijn vriendin legde een beperkte verklaring af. De raadkamer bevestigde dinsdag de aanhouding van het drietal. Voor Imraan B. werd de zaak uitgesteld naar volgende week. (PLA)