Exclusief voor abonnees

Gedenkplaat voor Jos Hakker, uitvinder Antwerpse handjes en WOII-verzetsstrijder: “Dat hij de wedstrijd won die hij zelf organiseerde, was puur toeval”

Kleindochters Rachelle en Joyce Hakker met Antwerpse handjes, de creatie van hun opa Jos.
Klaas De Scheirder Kleindochters Rachelle en Joyce Hakker met Antwerpse handjes, de creatie van hun opa Jos.
Jos Hakker, de naam zegt u waarschijnlijk niets. Toch is de kans groot dat u al een koekje van hem hebt gegeten. De banketbakker uit Antwerpen is namelijk de bezieler van het Antwerpse handje. Donderdagochtend werd de man geëerd met een herdenkingsplaat op de gevel van zijn huis in de Provinciestraat. Ook kleindochters Rachelle en Joyce Hakker tekenden present.

Dat de Antwerpenaar trots is op zijn stad, hoeft geen betoog. De Sinjoor houdt van zijn stad en er zijn van die symbolen die de Antwerpenaar met zijn leven zou verdedigen. Denk aan de kathedraal, het Bolleke en een Elixir d’Anvers. Zonder schroom mag ook het Antwerpse handje zich aan dat rijtje toevoegen. Het kleine zoete koekje dat verwijst naar de reus Druoon Antigoon die van alle op de Schelde voorbij varende schippers een zware tol eiste. Wie weigerde te betalen, verloor een hand.

Je hebt 29% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis