Gedaan met waterpret

STAD VULT FONTEINEN NIET LANGER AAN MET DRINKWATER

Aan de fonteinen van Park Spoor Noord verfrissen kinderen zich vaak. De stad besliste om vanaf vandaag ook deze fonteinen droog te leggen.
Photonews Aan de fonteinen van Park Spoor Noord verfrissen kinderen zich vaak. De stad besliste om vanaf vandaag ook deze fonteinen droog te leggen.
Na Oost- en West-Vlaanderen wordt nu ook Antwerpen drooggelegd. Met de aanhoudende droogte vindt de stad het onverantwoord om de fonteinen nog aan te lengen met drinkwater. "We mogen geen water meer verspillen", klinkt het.

Even Brabo van dichtbij inspecteren om wat verkoeling te krijgen, of door de stralen van Park Spoor Noord lopen, vanaf vandaag zal het niet meer mogelijk zijn. De stad neemt deze drastische maatregelen door de aanhoudende droogte. Het is ook de eerste keer dat de aanhoudende droogte er voor zorgt dat de stad zo'n maatregelen neemt. "We kunnen niet aan onze bewoners vragen om spaarzaam te zijn en dan zelf de kraan open laten staan. We willen als stad evengoed de tijdelijke maatregelen van de Antwerpse gouverneur volgen. Het is de eerste keer dat we de fonteinen uitschakelen vanwege de droogte", vertelt schepen voor Stads- en buurtonderhoud Caroline Bastiaens (CD&V).

Cyclus

De fonteinen die volledig draaien op drinkwater werden gisteren al uitgezet, de fonteinen die continu hun water hergebruiken maar aangelengd worden met drinkwater zullen vandaag één voor één uitvallen. "Die fonteinen werken in een cyclus, maar ook dan verdwijnt er water door de warmte of spetters, die worden vanaf een bepaald punt aangevuld met drinkwater. Het is die automatische aanvulling die wij nu uitzetten. Dat zal er voor zorgen dat de fonteinen stilaan droog zullen komen te staan."

Handmatig

Concreet gaat het om de fonteinen op de Hollebeekstraat in Hoboken, het Frans Jochemplein in Berchel, de nieuwe speelfonteinen op het Burgemeester Nolfplein en het Kroonplein in Merksem, het Kristus Koningplein in Ekeren, de Troonplaats, de waterpartij aan het KMSKA, en de zeer recent geopende Peter Benoit-fontein in het Harmoniepark. Een vijftiental andere fonteinen, waaronder de bekende Wapper en Brabo, werden al handmatig uitgezet.


De stad besliste eveneens om vanaf vandaag de fonteinen van Park Spoor Noord droog te leggen. "We weten dat deze een zeer geliefde fontein is, en we doen dat echt niet om de mensen te pesten. Maar we kunnen het water niet blijven verspillen in deze droogte, wij moeten als stad het goede voorbeeld geven. Als het verbod wordt opgeheven, zullen de fonteinen opnieuw aangezet worden. We hebben goede hoop dat het volgende week wat regent."


Voor de criticasters die zich storen aan het opspuitende water in de vijver van het stadspark, hier gaat het om grondwater, het kan dus geen kwaad om dat water te blijven gebruiken.