Gecrashte politiewagen was op weg naar (vals) bomalarm

De Roeck.
De zware aanrijding tussen een politievoertuig en een vuilniswagen maandagmiddag op de Noordersingel gebeurde naar aanleiding van een bomalarm. De politiewagen reed met sirene en blauwe zwaailichten aan toen hij op de huisvuilwagen botste. Drie agenten raakten ernstig gewond. Eén van hen mocht maandagavond het ziekenhuis verlaten. 

Het ongeval deed zich voor aan de doorsteek naar het parkeerterrein van Park Spoor Oost, halfweg de Noordersingel. Een politiewagen kwam uit de richting van de Turnhoutsepoort en wilde aan de verkeerslichten afslaan.  Net op dat moment kwam er een huisvuilwagen aangereden uit de andere richting.

Volgens onze informatie reed de politiewagen prioritair, met zwaailichte en sirene aan, omdat er kort voordien een  noodoproep was geweest voor een bomalarm. Volgens die melding zou er een bom langs de sporen  in de buurt van het Centraal Station. Achteraf bleek dat het bomalarm vals was. 

Dak losgeknipt

Bij het afslaan naar Park Spoor Oost botste  de politiewagen met zijn rechtervoorkant op de linkervoorkant van de vrachtwagen. De klap was zo hevig dat de geknelde inspecteurs door de brandweer uit de wagen moesten worden bevrijd. Daarvoor werd het dak van de politiewagen losgeknipt. Verschillende ziekenwagens en een MUG-arts kwamen ter plaatse.  

Na het bevrijden van de slachtoffers werd het kruispunt afgebakend voor de komst van de federale wegpolitie. Die werd erbijgehaald omdat de lokale politie betrokken partij is in het ongeval en zelf geen processen-verbaal kan opstellen. Een politiehelikopter maakte enkele luchtopnames van de plaats van het ongeval. De Noordersingel bleef de hele namiddag afgesloten. 

Rode licht

Enkele getuigen die de aanrijding zagen gebeuren, werden ondervraagd.  Er werd geen verkeersdeskundige bijgehaald.  Het verdere onderzoek moet uitwijzen of de politiewagen door het rode licht reed en aan welke snelheid dat gebeurde. Politiewagens die prioritair rijden, mogen aan gematigde snelheid een rood verkeerslicht negeren. Naar de letter van de wet moet een prioritair voertuig “stapvoets” door het rode licht rijden; in de praktijk mag dat iets sneller naargelang de hoogdringendheid van de noodoproep. In het verleden zijn al agenten voor de politierechter gedaagd omdat zij met te hoge snelheid door het rood reden. 

De huisvuilwagen kwam uit de andere richting, vanaf het Sportpaleis, gereden.  De bewering dat de vuilniswagen het terrein van Park Spoor Oost kwam afgereden en rechtsaf de Singel opdraaide, kon niemand bevestigen.  

De drie inspecteurs in de politiewagen raakten ernstig gewond. Minstens één van hen werd maandagmiddag met spoed geopereerd en verder verzorgd op de intensieve afdeling.  Niemand was maandagavond nog in levensgevaar. 

De twee vuilnismannen werden lichtgewond en werden ter controle onderzocht in het ziekenhuis. 

Medeleven

De lokale politie zorgde voor opvang van de familieleden en de collega’s van de slachtoffers. In een tweet liet de politie weten erg dankbaar te zijn voor de vele steun. “Het hele korps leeft mee met de slachtoffers en hun familie. We zijn dankbaar voor de vele blijken van medeleven die ons bereiken.” 

PLA
PLA
PLA12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leonard Tonnelier

  Duidelijk wie er hier in fout is. Politie met sirene én licht heeft ALTIJD voorrang. Verplicht de baan vrij te maken.

 • André Gijbels

  Dat gaat een dure gepeperde rekening worden en zware straffen gaan er aankomen voor de valse bommelding, daar hadden doden kunnen bijvallen

 • Cor Dierckx

  Waarschijnlijk gevlogen i.p.v. gereden en dan moet iedereen maar op tijd opzij springen maar zo werkt het niet voorzichtigheid is geboden. Ik hoop dat ze spoedig herstellen.

 • Paul Francis

  Indien de verkeerslichten op rood stonden moest de politiewagen stoppen alvorens verder te rijden , wat door de meerderheid van de politievoertuigen niet wordt gedaan. KB 1 december 1975 37.4. Wanneer het verkeer door verkeerslichten wordt geregeld mag het prioritaire voertuig dat het speciaal geluidstoestel gebruikt, het rood licht voorbijrijden na te hebben gestopt en op voorwaarde dat zulks geen gevaar voor de andere weggebruikers oplevert.

 • Michel Van der Hoydowch

  Spoedig herstel gewenst.